Vendel
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

A Pannon Rádió a többi médiumot is elmarasztalná

2002.02.20. 14:28
A Pannon Rádió szerdai közleményében érdemben nem reagált az ORTT előző napi elmarasztaló határozatára, melyben azt rótták fel a műsorszolgáltatónak, hogy egy alapítványon keresztül Csurka István befolyással bírhat a médiumra. A rádió szerint ezzel a fáradtsággal bármely médiumot elmarasztalhatták volna, mert egyik esetében sem zárható ki, hogy Csurka befolyásolja.
A Pannon Rádió szomorúan értesült az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) keddi elmarasztaló határozatáról, amely arra hivatkozik: nem zárható ki, hogy Csurka István nyomást gyakorol a Bocskai István Szabadegyetem kuratóriumára és azon keresztül a Pannon Rádió működésére - tudatta Gidófalvy Attila ügyvezető igazgató szerdán az MTI-vel.

Mindenkit marasztaljon el az ORTT!

A közlemény szerint "a Pannon Rádió megkéri az ORTT-t, hogy határozatban szólítsa fel az RTL-Klubot, a Juventus Rádiót, a Klub Rádiót, a Sláger Rádiót, a Budapest Rádiót, a tv2-t és az Info Rádiót a törvénysértő állapot megszűntetésére, hiszen nem zárható ki, hogy Csurka István nyomást gyakorol az említett műsorszolgáltatókra". A Pannon Rádió úgy véli, nem zárható ki, hogy az ORTT jogászainak gyakrabban kellene forgatniuk a Jogi alapismeretek tankönyvek jogszabály értelmezés fejezeteit, illetve a Ptk. idevonatkozó részeit, beleértve a kapcsolódó bírósági határozatokat és állásfoglalásokat - áll a közleményben.

Az ORTT - keddi közlése szerint - három határozatot hozott a GidóMédia Kft.-vel kapcsolatban, amelyben elmarasztalja a műsorszolgáltatót bejelentési és adatszolgáltatási kötelezettségének elmulasztása miatt. Vékony Éva, a testület szóvivője az MTI-t arról tájékoztatta, hogy 30 napos határidő kitűzésével felszólították a Pannon Rádiót üzemeltető céget a tulajdonosi struktúrájában észlelt összeférhetetlenség megszüntetésére.

A testület döntése szerint a Bocskai István Szabadegyetemért Alapítvány 26 százalékos tulajdoni részesedése a Pannon Rádiót üzemeltető társaságban sérti a médiatörvény azon rendelkezését, amely kimondja: nem lehet műsorszolgáltatásra jogosult szervezet az, amely döntésének befolyásolására párt alkalmazottja, országos vagy területi tisztségviselője egyéb módon jogot szerzett.

Csurka szerint semmi befolyása sehol

Csurka István, a MIÉP elnöke, az alapítvány létrehozója az MTI-nek kedden úgy nyilatkozott, hogy a törvény alapján nem lehet befolyása sem a Pannon Rádióra, sem a Bocskai István Szabadegyetemért Alapítvány kuratóriumára. A politikus a jogszabályt idézve kijelentette: az alapítványtevő nem szólhat bele az alapítvány működésébe, csak indítványozhatja a kuratórium feloszlatását. Ehhez a lépéshez nyomós ok szükséges, például ha a kuratórium veszélyezteti az alapítvány működését, ilyen nyomós ok azonban nem áll fenn - fogalmazott, hozzátéve: sajnálja, hogy az ORTT feltételezésekre alapozva hozta meg döntését.