Jolán
2 °C
4 °C

A Pannon Rádió a többi médiumot is elmarasztalná

2002.02.20. 14:28
A Pannon Rádió szerdai közleményében érdemben nem reagált az ORTT előző napi elmarasztaló határozatára, melyben azt rótták fel a műsorszolgáltatónak, hogy egy alapítványon keresztül Csurka István befolyással bírhat a médiumra. A rádió szerint ezzel a fáradtsággal bármely médiumot elmarasztalhatták volna, mert egyik esetében sem zárható ki, hogy Csurka befolyásolja.
A Pannon Rádió szomorúan értesült az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) keddi elmarasztaló határozatáról, amely arra hivatkozik: nem zárható ki, hogy Csurka István nyomást gyakorol a Bocskai István Szabadegyetem kuratóriumára és azon keresztül a Pannon Rádió működésére - tudatta Gidófalvy Attila ügyvezető igazgató szerdán az MTI-vel.

Mindenkit marasztaljon el az ORTT!

A közlemény szerint "a Pannon Rádió megkéri az ORTT-t, hogy határozatban szólítsa fel az RTL-Klubot, a Juventus Rádiót, a Klub Rádiót, a Sláger Rádiót, a Budapest Rádiót, a tv2-t és az Info Rádiót a törvénysértő állapot megszűntetésére, hiszen nem zárható ki, hogy Csurka István nyomást gyakorol az említett műsorszolgáltatókra". A Pannon Rádió úgy véli, nem zárható ki, hogy az ORTT jogászainak gyakrabban kellene forgatniuk a Jogi alapismeretek tankönyvek jogszabály értelmezés fejezeteit, illetve a Ptk. idevonatkozó részeit, beleértve a kapcsolódó bírósági határozatokat és állásfoglalásokat - áll a közleményben.

Az ORTT - keddi közlése szerint - három határozatot hozott a GidóMédia Kft.-vel kapcsolatban, amelyben elmarasztalja a műsorszolgáltatót bejelentési és adatszolgáltatási kötelezettségének elmulasztása miatt. Vékony Éva, a testület szóvivője az MTI-t arról tájékoztatta, hogy 30 napos határidő kitűzésével felszólították a Pannon Rádiót üzemeltető céget a tulajdonosi struktúrájában észlelt összeférhetetlenség megszüntetésére.

A testület döntése szerint a Bocskai István Szabadegyetemért Alapítvány 26 százalékos tulajdoni részesedése a Pannon Rádiót üzemeltető társaságban sérti a médiatörvény azon rendelkezését, amely kimondja: nem lehet műsorszolgáltatásra jogosult szervezet az, amely döntésének befolyásolására párt alkalmazottja, országos vagy területi tisztségviselője egyéb módon jogot szerzett.

Csurka szerint semmi befolyása sehol

Csurka István, a MIÉP elnöke, az alapítvány létrehozója az MTI-nek kedden úgy nyilatkozott, hogy a törvény alapján nem lehet befolyása sem a Pannon Rádióra, sem a Bocskai István Szabadegyetemért Alapítvány kuratóriumára. A politikus a jogszabályt idézve kijelentette: az alapítványtevő nem szólhat bele az alapítvány működésébe, csak indítványozhatja a kuratórium feloszlatását. Ehhez a lépéshez nyomós ok szükséges, például ha a kuratórium veszélyezteti az alapítvány működését, ilyen nyomós ok azonban nem áll fenn - fogalmazott, hozzátéve: sajnálja, hogy az ORTT feltételezésekre alapozva hozta meg döntését.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?