Praxis-történet

2000.02.04. 17:37
Az első, mindössze négy paragrafusból álló változatot tavaly november hatodikán nyújtotta be az egészségügyi miniszter. A kormány terve az volt, hogy a Parlement hajrájában elfogadott törvényjavaslat már január 1-én életbe lép, ezért sürgős tárgyalást kért a T. háztól. Amenniyben a novemberi javaslat átmegy a szavazáson, akkor a kormány biankó jogot szerzett volna arra, hogy a még tisztázatlan kérdéseket és a működési feltételeket később szabályozza. Az Államigazgatási Főiskola szakértői által készített szakvélemény szerint a dokumentum alkotmányellenes volt, a Magyar Orvosi Kamara pedig azt kifogásolta, hogy nem egyeztettek vele a törvény előkészítésekor.
orvos A decemberi üléseken a kormány bejelentette, hogy elkészültek a szükséges kormányrendeletek. Az SZDSZ a vita felfüggesztését kérte, mert szerintük ezeket a képviselők nem ismerhették meg kellőképpen, az MSZP pedig a javaslat visszavonására szólította fel a minisztert. A hatpárti egyeztetéseken az ellenzék a törvény hatálybalépésének kitolását javasolta, a kormány az orvosok alkalmassági vizsgálatáról szóló rendelettervét ismertette. Úgy tűnt, az MSZP és a Fidesz egyetérthet az egészségügyi rendszer esetleges visszaállamosításában, de tulajdonképpen semmilyen megállapodás nem született.

A december 22-i végszavazáson az országgyűlés elutasította az egyszerű többséget igénylő törvényjavaslatot. Alapvető oka, hogy egyetlen kisgazda képviselő sem tartózkodott a teremben. Az FKgP frakcióülést tartott a szavazás idején, bár a távolmaradás valódi oka sajtóértesülések szerint a kisgazdák figyelmeztetése a Fidesz felé, mivel nem ők jelölhették a Bábolna Rt. elnökét.

Orbán Viktor miniszterelnök a kudarc után kijelentette, a parlamentnek "kutyakötelessége" rendbe hozni az elkövetett hibát. A kormány ezek után változatlan szöveggel nyújtotta be újra a törvényjavaslatot. Szerintük belefért volna az időbe a törvény elfogadása, ha az ellenzék megígérte volna, hogy nem nyújt be módosító indítványokat. Az ellenzék nem ígérte meg. Mivel megállapodás nem született, a törvényt a parlament nem fogadta el, így a Házbizottság rendkívüli ülésszakot jelölt ki.

Az elutasított praxis törvényt a héten tárgyalta újra a T. Ház. Az egy hetesre kerekedett, ám három napos rendkívüli ülésként indult parlamenti héten nyilvánvalóvá vált, hogy a koalíciós pártok és a MIÉP kisebb módosításokkal elfogadhatónak tartják a törvényjavaslatot, míg az ellenzéki szocialisták és az SZDSZ képviselői a negyedik változatot sem tartják megfelelőnek.

orovs Gógl Árpád egészségügyi miniszter expozéjában elmondta: az új javaslat szövege több ponton eltér az előzőektől. A miniszter a paraxisjog öröklésének szabályozását, a jogosultságok kiterjesztését a területi ellátási kötelezettséggel nem rendelkező háziorvosokra, valamint a szakellátásban tevékenykedők működési jogairól rendelkező önálló törvényt emelte ki. A paraxisjog tehát nem örökíthető, azonban a praxis tulajdonosának halála esetén hat hónapon belül átadható vagy értékesíthető lenne. Az önálló területtel rendelkezők esetében viszont sem folytatni sem eladni nem lehetne azt. Miután Gógl a törvénytervezetet ismertette hozzátette, nyitottak minden jobbító szándékú javaslatra.

Kedden a parlamenti bizottságok ülésén azonban a kormánypárti képviselok rendre leszavazták az ellenzéki módosító javaslatokat. Az MSZP és az SZDSZ képviselői válaszul kivonultak a délelőtt ülésező egészségügyi bizottságból, ahol egyébként egyedül Boda Ilona kisgazda képviselő javaslatát fogadták el. A módosítás szerint a háziorvosi működtetési jog folytatására a házastársak csak együttélés esetén jogosultak. A költségvetési bizottság szintén csak egy, Turi-Kovács Béla által benyújtott indítványt szavazott meg, mely szerint az önálló területtel nem rendelkező orvosoknak praxisjogosultságukat nem az orvosi kamaránál, hanem az ÁNTSZ-nél kell igazolniuk.

Az FKgP-frakció csütörtökön visszavonta a törvényjavaslathoz benyújtott egyéb módosító indítványait. Turi-Kovács Béla kisgazda frakcióvezető-helyettes sajtótájékoztatóján ezt azzal indokolta: megállapodásra jutottak Gógl Árpád egészségügyi miniszterrel, hogy a területi ellátási kötelezettséggel nem rendelkező orvosok esetében sem lesz megkülönböztetés, így teljesülnek a kisgazda elvárások is.  • Hírek
  • Megtakarítás