Gerzson
-3 °C
3 °C

Lévai nem enged a prostituáltaknak

2003.11.17. 18:03
A Magyarországi Prostituáltak Érdekvédelmi Egyesülete demonstrált hétfő délután az Esélyegyenlőségi Kormányhivatal előtt. Lévai Katalin és Földi Ágnes első találkozója nem vezetett eredményre.
A délután három óra tájban gyülekező utcalányok, és érdekvédőjük a miniszter második emeleti hivatalában adták át petíciójukat, kérve Lévai Katalint, hogy ne fosszák meg a prostituáltakat jövedelmüktől azzal, hogy törvényt kívánnak hozni a lányok szolgáltatásait igénybe vevők ellen.

Törvény - pro és kontra

Tekintse meg képeinket!
A petíció úgy fogalmaz, hogy a hivatal állásfoglalása szerint "a prostitúció a nők megerőszakolása, amely egyenlő a vérfertőzéssel és a nemi erőszakkal. E tanok követői tehát úgy vélik, hogy a prostitúció a vérfertőzéssel és a nemi erőszakkal egyenlő, melyből következtetik a gondolatot, miszerint - az e bűncselekményeket elkövető, javarészt férfiakat - tehát a prostituáltak vendégét kell büntetni." A tárcanélküli miniszter némileg meglepődve hallgatta a demonstrálók kérését, majd megjegyezte, senkinek nem áll szándékában ilyen törvényt hozni. A válasz láthatólag meglepte a demonstrálókat.

Lévai Katalin hozzátette, illegálissá akarják nyilváníttatni az üzletszerű kéjelgést, hogy ne lehessen bordélyházakat nyitni a jövőben.

Ki az utcára

Földi Ágnes válaszában hangot adott abbéli véleményének, hogy ezzel sok-sok pártfogoltja kerülne még az eddiginél is rosszabb helyzetbe, mivel a teljes illegalitás életfeltételeiket, körülményeiket, és nem utolsó sorban jövedelmüket is jócskán rontaná. A petíciót átadó prostituált és transzvesztita társa ezzel egyetértve kérte a minisztert, hogy ne külföldi tanulmányokra támaszkodva hozzon a hivatal döntéseket, hanem menjenek ki az utcára, és kérdezzék meg az ott dolgozókat.

A rövid, már-már veszekedéssé fajuló szóváltás azzal ért véget, hogy Lévai Katalin hátat fordított a demonstrálóknak és visszavonult. A tüntetők szerint a tárcanélküli miniszter ezzel megalázta őket.

Földi Ágnes és képviseltjei a demonstráció befejező aktusaként elhelyeztek egy-egy csokor száraz virágot a hivatal lábtörlőjén.

Nem a prostitúcióra

Mint az a petíció kapcsán kiadott közleményben is olvasható, az Esélyegyenlőségi Kormányhivatal nem ért egyet a prostitúció legalizálásával; állásfoglalása szerint a New York-i egyezmény felmondása "a magyar külpolitika súlyos kudarca lenne". A hivatal hozzátette, hogy - mivel a bordélyházak és vigalmi negyedek a nagy nemzetközi szervezetek megítélése szerint is az emberkereskedelem bázisait jelentik - ezt a lépést nem csupán az ENSZ, de az Európai Unió, az Európa Tanács és az Amerikai Egyesült Államok kormánya is bizonyosan nehezményezné.

A hivatal nyilatkozatához 87 civil szervezet is csatlakozott: "nemet mondunk a prostitúcióra. Nem értünk egyet a New York-i egyezmény felmondásával, nem értünk egyet a prostitúció, s vele a legembertelenebb bűnözői körök legalizálásával".

Az állásfoglalás szerint a nemzetközi és hazai tapasztalatok egyaránt azt mutatják, hogy a bordélyházak vagy vigalmi negyedek soha, sehol nem teremtettek rendezett viszonyokat. A prostitúció legalizálása a szervezett bűnözői köröknek tömeges pénzmosási lehetőséget jelent, s a vigalmi negyedek, bordélyok bevezetése egy, ma még Magyarországon alig ismert erőszakhullám megjelenésével járhat - figyelmeztettek.