Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Úttörőtáborozik a kormány

2004.10.10. 12:30
Kétnapos, "ott alvós" kormányülés kezdődött szombat délután Balatonőszödön. A minisztereknek tízperces prezentációt kellett tartaniuk, mit kezdenek tárcájukkal a következő két évben, majd este kötetlen "úttörőtábor-szerű" összejövetelen vitatták meg a miniszterelnökkel elképzeléseiket. Gyurcsány Ferenc vasárnap délelőtt, az informális kormányülés szünetében tartott sajtótájékoztatót.
Szigorúan vett, tízperces prezentációk, majd róluk tartott félórás viták váltogatják egymást szombat és vasárnap a Balatonőszödi kormányüdülőben, ahol a hétvégén "úttörőtábor-szerű" kormányülést tartanak. Ez az első alkalom, hogy a Gyurcsány-kormány tagjai érdemben találkoznak egymással. Az informális kormányülésen a két kormányszóvivő, a miniszterek és a MeH két politikai államtitkára, Gál J. Zoltán és Horn Gábor vesz csupán részt.

A prezentációk nem léphetik túl az említett időkeretet - mondta az Indexnek Horn Gábor, a MeH SZDSZ-es államtitkára. A prezentációk során a minisztereknek el kell mondaniuk, mit terveznek tárcájukkal a következő két évben. "Most alakulnak ki hangsúlyok" - mondta Horn. A vitákat követően, szombat este, a résztvevők kötetlenebb beszélgetésen vitatták meg a tennivalókat. A kormányülést vasárnap kora délután rekesztik be.

Munkaszervezési kérdésekről tanácskoztak

Gyurcsány Ferenc reményei szerint a kormány szándékai és programja sokak és egyre többek számára világos. A miniszterelnök ezt a vasárnap délelőtti sajtótájékoztatón osztotta meg újságírókkal.

"A mai megbeszélés és a tegnapi arról szólt, hogy ezt a programot miként lehet a lehető legjobban, koordináltan végrehajtani" - mondta Gyurcsány Ferenc, majd hozzátette: az emberek nem tárcákkal találkoznak, hanem a kormány egészével.

"Egy igazságosabb, gyarapodóbb Magyarországot szeretnénk, igazságosságot oktatásban, egészségügyben, több lehetőséget a források igazságosabb, hatékonyabb felosztásában, a vidékfejlesztésben, az információhoz való hozzáférés egyenlőbb jogát, igazságosabb modern társadalmat" - fogalmazott a kormányfő.

A szombaton délután kezdődött informális kormányülésen, a hivatalos úton külföldön tartózkodó Juhász Ferenc honvédelmi miniszter kivételével, valamennyi tárca vezetője részt vett.