Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

A nagy Princz-sejtés

2006.07.15. 10:50
Princz Gábornak van sejtése arról, hová tűnt a Postabank konszolidációjára fordított mintegy 160 milliárd forint; a pénzintézet volt vezérigazgatója erről a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában beszélt, majd közvetlenül utána az MTI-nek is nyilatkozott.

Princz Gábor, akit a Fővárosi Bíróság kedden felmentett a 34,6 milliárd forintos hűtlen kezelés vádja alól, a Postabank-perben korábban többször hangoztatta, hogy ennek a pénznek nyoma veszett. A szombat reggel a Nap-keltében felidézte, hogy felállt egy parlamenti bizottság a bank konszolidációjának vizsgálatára, amely végül mégsem vizsgálódott arról, hová tűntek el a feltőkésítéshez használt milliárdok.

Sok pénzt keres

A volt bankvezér elmondta, hogy szerény eszközeivel mindent megtesz a pénz előkeresése érdekében, de nem várja meg az ügyében hozott jogerős ítéletet, hamarabb elkezdi a bank konszolidációjára fordított összeg keresését. Abban reménykedik, hogy az érdeklődés fennmarad, de nem a személye irányába, mert szerinte másnál kell keresni a pénzt. Szerinte az ügy másokat is érdekelhet, és talán újra összeül egy parlamenti vizsgálóbizottság.


Princz Gábor Nehéz-Posony Márton ügyvéddel

Az 1997 februári bankpánikkal kapcsolatban - amikor a befektetők három nap alatt összesen 70 milliárd forintot vettek ki a pénzintézetből - a tv műsorban azt mondta: "kár volt ellenállni, hagyni kellett volna a privatizációt". Akik meg akarták szerezni a bankot, semmilyen eszköztől nem riadtak vissza, még a bank tönkretételétől sem, tette hozzá, majd a politikai összefüggéseket firtató kérdésekre azt válaszolta, hogy a banknak voltak ugyan társadalmi szponzorációi, de pártokat nem támogattak. Ha adtam volna, "akkor nem rúgtak volna ki már az első héten az Orbán-kormány idején" - tette hozzá az MTI-nek.

Felmentett sereg

Princz Gábort és a Postabank további hat egykori vezetőjét nem jogerős ítéletében, bűncselekmény hiányában kedden mentette fel a Fővárosi Bíróság a 34,6 milliárd forintos, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés vádja alól. A vádlottak az ügyészség vádirata szerint 1995-1997 között tevékenységükkel sorozatosan megtévesztették a pénzintézet tulajdonosait és a bankfelügyeletet, nem képeztek céltartalékot, elhibázott üzletpolitikát folytattak és prosperáló bank látszatát keltették.

Mindezek mellett Princz Gábort egy másik vádpontban azzal is megvádolták, hogy a Budai Hengermalom Kft. egy üzletrészét 300 millió forintért vásárolta meg a Postabank és Takarékpénztár Rt., holott az szakértők szerint 179 millió forintot ért. A Fővárosi Bíróság ebben a vádpontban bizonyítottság hiányában mentette fel a volt Postabank-elnököt. A bíró indokolása szerint ma már pontosan nem megállapítható, hogy mennyit ért az üzletrész 1997-ben.

Az ítélet ellen az ügyész fellebbezést nyújtott be, és azt kérte, hogy a bíróság állapítsa meg a vádlottak bűnösségét. A per a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?