Sára, Márió
2 °C
6 °C

A 'primitívezés' rontott a bíróságok megítélésén

2003.11.18. 09:39
Azok körében csökkent Lomnici Zoltánnak, a Legfelsőbb Bíróság elnökének a bizalmi indexe, akik értesültek a szegedi bíróság elsőfokú ítéletéről, amelyben azért ítéltek meg kevesebb kártérítést a kérelmezőknek, mert a "személyiségük az átlagosnál primitívebb" - derül ki a Marketing Centrum Népszabadságban közölt felméréséből.
A Marketing Centrum közvélemény-kutató intézet által megkérdezett ezer ember nem reagált élesen a lényegében két bírósági ítélet - ifj. Hegedűs Lóránt felmentése és egy szegedi elsőfokú döntés indoklása - kapcsán kirobbant vitára.

Ifjabb Hegedűs Lóránt felmentő ítélete a megkérdezettek tizenkilenc százalékát háborította fel, további 21 százalék nem örül neki. A legtöbb embernek - harminckét százalék - nem volt véleménye az ügyről, míg hét százalék örült a felmentésnek.

A szegedi bíróság elsőfokú döntéséről - egy kártérítési perben a maximálisan adható kétmillió forint helyett csak 1,2 millió forintot ítéltek meg két, ártatlanul előzetes letartóztatásba helyezett férfiak, mert "személyiségük az átlagosnál primitívebb" - is megoszlanak a vélemények. Lomnici Zoltán legfelsőbb bíró bizalmi indexe a százas skálán 57, illetve 65 százalékos azok körében, akik értesültek, illetve akik nem, az ítéletről. A bíróságok megítélése hasonlóan alakult a két csoport körében, itt 64, illetve 71 a bizalmi index.

Medgyessy Péter miniszterelnöknek az ügyről tett kijelentésével - "nincs demokrácia, ha bárki kirekesztésre hívhat, hivatalos okiratban primitívnek nevezheti embertársát" - a megkérdezettek hatvanhét százaléka egyetért, tíz százaléknak nincs véleménye.