Ervin
14 °C
22 °C

Az ORFK állítja, törvényesen adta Princznek a jelentést

2003.03.31. 18:09
Az Országos Rendőr-főkapitányság álláspontja szerint nem történt titoksértés, amikor a Postabank előző vezetőjének kihallgatásán a nyomozó olyan iratot is átadott a gyanúsítottnak, Princz Gábornak, amelyről akkor még a nyomozást fokozottan felügyelő ügyészség sem tudott. Az ügyészség csak holnap dön arról, jól látja-e a rendőrség a kérdést.
"Törvényesen történt az iratismertetés a Postabank-ügyben" - írta a rendőrség az ügyészségnek arra a kérdésre, hogy Princz Gábor gyanúsítottként hogyan ismerhette meg előbb a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) jelentését, mint a nyomozást felügyelő ügyész.

Az ügyvéd kérte a Kehi iratot

Garamvölgyi László, az ORFK kommunikációs igazgatója az MTI-nek azt mondta: a Postabank-ügy nyomozása fokozott ügyészségi felügyelet alatt zajlik, az ügyészség képviselőjét folyamatosan tájékoztatják. "Mivel a nyomozóhatóság 2002 februárjában már kérte az ominózus Kehi-jelentés beszerzését, semmi nem indokolta, hogy az irat beszerzésére irányuló védői indítványnak ne tegyenek eleget; az ügyészségnek korábban lehetősége lett volna jelezni, ha nem ért egyet az irat beszerzésével" - mondta Garamvölgyi.

A rendőrség szerint az is törvényes volt, hogy betekintésre átadták az iratot Princznek és védőjének, hiszen a volt bankvezető elsődleges meggyanúsításakor - állítják - már szó volt arról, hogy a volt bankvezér szerepe összefüggésben állhat a konszolidációval. A jelentés átadásának az érdekessége, és a Fidesz szerint az ügy lényegéről akarják ezzel elterelni a figyelmet, hogy a Kehi-jelentés a Postabank működésének Princz Gábor utáni időszakát foglalja magában, és nem is képezi a gyanúsítás tárgyát. Így pedig feltehetően nem is szükséges a jelentés ismerete Princz Gábor védelmének ellátásához - írja az MTI.

A Postabank-ügyben csaknem fél évtizede folytat nyomozást a rendőrség Princz Gábor és társai ellen gazdasági társaság vezető tisztségviselőjeként elkövetett visszaélés alapos gyanújával.

Sódor István, a Fővárosi Főügyészség vezetője az Indexnek megerősítette, hogy megkapta a rendőrség vizsgálatának eredményét.