Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Princz-ügy: kétes ügyletek miatt 36 milliárdos hiány?

2003.03.31. 20:45
A Postabank Rt. korábbi ügyvezetésének tagjai megszegték a pénzintézeti törvény és hitelintézeti törvény vagyonkezelésre vonatkozó szabályait, mert "kétes ügyleteik" után nem képeztek megfelelő céltartalékot, és emiatt a bank 36 milliárd forint vagyoni hátrányt szenvedett - áll az új nyomozati anyagban. Princz ügyvédje megalapozatlannak tartja az új gyanút, és kétli, hogy a május 3-ai határidőig befejezhető a nyomozás.
Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) hétfőn megkapta az ügyészség nyomozás-elrendelő átiratát, hogy hallgassa ki Princz Gábor volt Postabank-vezért és hat társát különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének alapos gyanúja miatt - erősítette meg Garamvölgyi László, az ORFK kommunikációs igazgatója az MTI-nek. Az ügyészség egyben a Postabank-ügy nyomozásának határidejét május 3-ig meghosszabbította.

A Fővárosi Főügyészség hétfői közleménye szerint a rendelkezésre álló adatok alapján a Postabank Rt. korábbi ügyvezetésének tagjai megszegték a pénzintézeti törvény és hitelintézeti törvény vagyonkezelésre vonatkozó szabályait, mert "kétes ügyleteik" után nem képeztek megfelelő céltartalékot; üzletpolitikájuk eredményeként a bank elveszítette saját tőkéjét és ily módon mintegy 36 milliárd forint vagyoni hátrányt szenvedett.

Régi ügy, új fejlemény

A kommunikációs igazgató hangsúlyozta: igyekeznek a rendelkezésre álló egy hónap alatt feltárni az ügyet, de nagyon szűkös az idő. Garamvölgyi László azt is kiemelte, hogy az elmúlt négy és fél év nyomozásához képest a 36 milliárd forintos vagyoni hátrány okozása új fejlemény a nyomozó hatóság számára.

Nehéz-Posony István, Princz Gábor védője az MTI-nek úgy fogalmazott: megalapozatlannak tartja az új gyanút, s az eddig fel sem merült a Postabank-ügy nyomozása során.

Pénz be, pénz ki

Mint fogalmazott: az eddigi nyomozás arra irányult, hogy megállapítsa, a bank vezetői hogyan próbáltak bevételekhez jutni; a mostani gyanúsítás pedig egy ellenkező irányú tevékenységet feltételez, hogy hogyan próbáltak a bank vezetői pénzt "kivinni" a bankból.

- Azzal, hogy a korábbiakhoz képest teljesen ellentétes irányú gyanúsítás merült fel, új szakértői állásfoglalásokra lesz szükség - tette hozzá a védő, aki ugyan még nem ismeri a konkrét gyanúsítást, de kizártnak tartja, hogy a május 3-ai határidőig befejezhető a nyomozás.