Eleonóra
-1 °C
2 °C

A Fidesz lezárná a privatizációt

2005.09.08. 20:05
Leállítaná a Fidesz a privatizációt, a kampányfőnök szerint a privatizált cégek kétharmadát a baloldal adta el. Az MSZP szerint míg a Fidesz-kormány idején 120 vállalatot privatizáltak, addig a jelenlegi koalíció alatt csak 57-et. Az SZDSZ a magánosítás híve, nincsenek "szent tehenek", közölte Kuncze pártelnök.

A nemzeti vagyonszerződés elutasítása azt jelenti, hogy a szocialisták folytatni akarják a privatizációt, holott annak ésszerűen gyors lezárására lenne szükség - jelentette ki csütörtöki sajtótájékoztatójáni Rogán Antal, a Fidesz kampányfőnöke. A nagyobbik ellenzéki párt kampányfőnöke szerint ha az MSZP hatalmon marad 2006-ban, akkor az SZDSZ-szel közösen eladják a MÁV-ot, a postát és a kórházakat is.

Száznegyven cég maradt állami tulajdonban

Rogán Antal hozzátette: a kormánykoalíció három év alatt felélte az állam vállalkozói vagyonának felét, hiszen 2002-ben még 300 cég volt többségi állami tulajdonban, jelenleg azonban már csak 140 ilyen vállalat van. A Horn-kormány időszaka alatt az akkori állami vagyon 65 százalékát értékesítették, így kijelenthető, hogy 1990 óta az összes privatizációs bevétel kétharmada MSZP-SZDSZ kormányhoz kötődik - hangsúlyozta.

A Fidesz álláspontja szerint a nemzeti vagyonszerződés lehetne garancia arra, hogy nem vész el az állami vagyon, és se az MSZP, se az SZDSZ, se más nem tudja privatizálni a MÁV-ot, a postát, a Volánt, a repülőteret, a kórházakat, az autópályákat és a villamos műveket. Jelenleg nincs ilyen garancia, az autópályák eladását például semmi nem tiltja - jegyezte meg.

Mint mondta, a privatizáció ésszerűen gyors lezárására van szükség, amire egyébként ígéretet tett a Medgyessy-kormány 2002-es programjában. Véleménye szerint csak az MSZP-s holdudvar járt jól a privatizációval, hiszen - folytatta - a jelenlegi mezőgazdasági miniszter az egyik tulajdonosa a Bóly Rt.-nek, míg a Tokaj kereskedőház eladása és visszavásárlása kapcsán több mint 100 millió forintot keresett a szocialistákhoz közel álló vállalkozó, Leisztinger Tamás.

A Fidesz kampányfőnöke hangsúlyozta, hogy az adófizetők vagyont vesztettek a privatizációkon, így például 120 milliárdot bukott az állam a Mol részvénycsomagjának eladásán, az elmúlt három évben pedig közel húszezer ember vesztette el állását a privatizált állami vállalatoknál.

Podolák: több céget magánosított a Fidesz-kormány

Podolák György, az MSZP-frakció gazdasági munkacsoportjának vezetője azt mondta: az Állami Számvevőszék jelentéséből és az ÁPV Rt. beszámolójából egyértelműen kiderül, hogy míg 1998 és 2002 között a Fidesz több mint 120 vállalatot, addig a mostani kormány 57 vállalatot privatizált idáig.

A képviselő közölte: sem a vasutat, sem a postát nincs szándékukban eladni. Podolák György a nagyobbik ellenzéki párt által privatizált cégek között említette a Budapesti Elektromos Művek Rt.-t, az Észak-Dunántúli Áramszolgáltató Rt.-t, a Pannonia Hotel szállodákat, a Borsodchem Rt.-t, a Kereskedelmi és Hitelbank Rt.-t, illetve az Antenna Hungáriát, amelynek "levagdosták rendesen kezét, lábát".

A kormánypárti képviselő emlékeztetett arra, hogy az alkotmányt is módosítani kell ahhoz, hogy kétharmados legyen egy törvény. Hozzátette: véleménye szerint a Fidesznek erre nincs elszántsága. Podolák György azt mondta: pártja akar ezekről a kérdésekről tárgyalni, mivel rendezni kell a nemzeti vagyon sorsát. Mint mondta, az ÁPV Rt.-t meg kell szüntetni, valamilyen módon össze kell vonni a kincstárral.

Kuncze: A viták helye a parlament

Kucze Gábor minderre az MTI-nek adott nyilatkozatában azt válaszolta: ha a Fidesz szakmai vitát akar folytatni a privatizációról, akkor ennek helyszíne a parlament. Éppen ezért kezdeményezett a közelmúltban az SZDSZ vitanapot a magánosításról.

A szabad demokraták - mondta - úgy vélik, hogy szakmai és pénzügyi szempontok figyelembe vételével, ezek érvényesítésével folytatatni kell a magánosítást. "A Fidesz kormány négy éve alatt láttuk, hogyan megy az, amikor visszavesznek állami tulajdonba valamit, majd eladják a haveroknak. Ilyen volt a BÁV. Az is láttuk, hogy a 12 állami gazdaságot úgy privatizálták, hogy abból a nyilvánosság ki volt zárva, és nyilván a saját klienseknek, üzletfeleknek, esetleg saját maguknak privatizáltak. Ezt a fajta magánosítást az SZDSZ elutasítja" - szögezte le liberális párt elnöke. Szerinte a 12 állami gazdaság eladásánál nem volt pályázat, a magyar törvények és szabályok teljes felrúgásával történtek ezek az eladások.

"Ha a Fidesz arra gondol, hogy soha többet ilyen privatizációt nem akar csinálni, abban támogatom" - mondta Kuncze Gábor. Az a fontos - tette hozzá -, hogy a szolgáltató cégek minél magasabb színvonalú szolgáltatást nyújtsanak az embereknek. Szerinte ma a MÁV, a Magyar Posta, az egészségügy nem tud megfelelő szolgáltatást nyújtani, így ezeknél a cégeknél szükséges a magántőke bevonása.