Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Privatizációs népi kezdeményezést indít a Fidesz

2005.10.14. 11:44
Népi kezdeményezéssel akarja a Fidesz elérni, hogy a parlament kétharmados törvényben rögzítse a tartós állami tulajdonú állami társaságok körét. Ha a Fidesz összegyűjt ötvenezer érvényes aláírást, akkor az Országgyűlésnek napirendre kell tűznie a kérdést.

Népi kezdeményezést indít a Fidesz a privatizációról, jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján Áder János frakcióvezető.

Egyetért?

"Egyetért-e ön azzal, hogy a privatizáció korlátozása érdekében az Országgyűlés a képviselők kétharmadának szavazatával elfogadott törvényben határozza meg a tartós állami tulajdon körét?" - így szól a népi kezdeményezés kérdése, amelyet Országos Választási Bizottsághoz pénteken juttattak el. Azért nem népszavazást kezdeményeznek az ügyben, mert annak lebonyolítására már nem lenne idő az országgyűlési választások előtt.

A Fidesz szerint szerint legkorábban november közepén kezdődhet el az aláírásgyűjtés, amelyet a Fidesz aktivistái végeznek majd, és legkorábban decemberben vagy januárban kerülhet az Országgyűlés elé a kérdés. Véleménye szerint néhány hét alatt a szükséges 50 ezernél vélhetően lényegesebb több aláírást sikerül majd gyűjteni.

Reményhal

A politikus arra a kérdésre, hogy mit várnak a népi kezdeményezéstől azok után, hogy a Nemzeti Petíciót is ugyan több mint egymillióan aláírták, de az ennek alapján alkotott törvényjavaslatokat azóta sem vette napirendre a parlament, azt válaszolta: "A remény hal meg utoljára".

Az MSZP szerint basjban van a Fidesz

Nyakó István, az MSZP szóvivője szerint ha a Fidesz bajban van, mindig aláírásgyűjtésbe kezd. Az MTI-nek nyilatkozó politikus azt mondta, úgy látszik, a kapkodás jelei mutatkoznak a nagyobbik ellenzéki párton, mivel az utóbbi három hónapban három éves ellenzékisége legsúlyosabb népszerűségvesztését könyvelheti el a közvélemény-kutatások szerint.

A szóvivő szerint azért hiteltelen a Fidesz kezdeményezése, mert kormányzati pozícióban eszük ágában sem volt ilyen törvényt hozni, sőt 12 állami gazdaságot is eladtak.

Népi kezdeményezés esetén két hónapon belül ötvenezer érvényes aláírást kell összegyűjteni, amelyeknek hitelesítését az Országos Választási Iroda végzi el. Ha az aláírásgyűjtés érvényes, akkor az Országgyűlésnek napirendre kell tűznie a kérdést.

Nem a privatizáció leállítására

A Fidesz tavaly október 4-én jelentette be, hogy országos ügydöntő népszavazást kezdeményez a privatizáció leállítására, ugyanakkor az OVB-hez hivatalosan az ellenzéki párt ifjúsági szervezete, a Fidelitas fordult. Az aláírásgyűjtő íven az a kérdés szerepel: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés azonnali hatállyal állítsa le a gazdasági társaságokban és a közhasznú társaságokban meglévő állami tulajdon privatizációját?"

Az Alkotmánybíróság azonban nem engedte a népszavzás kiírását. A testület szerint azért nem kezdhető el az aláírásgyűjtés az említett referendumhoz, mert a kérdés - eredményes népszavazás esetén - közvetlenül érintené a költségvetést, ilyen kérdésben azonban az alkotmány szerint nem lehet népszavazást tartani.