Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Orbán: A kormány nem szentesíthet suttyomban

2004.07.26. 16:41
A Fidesz azt kéri akormánytól, hogy azonnal függessze fel a Nemzeti Tankönyvkiadó, a Richter Gedeon Rt., a Bábolna Rt. és több, eddig állami kézben lévő gazdaság bejelentett privatizációját. Orbán Viktor az ellenzéki párt elnökségi ülése után bejelentette, hogy az ügyben a parlament összehívását kérik augusztus 19-re. Orbán szerint a döntés mögött nem gazdasági megfontolások, hanem az "azonnali pénzhez jutás mohósága" áll.
"Nem emlékszem rá, hogy bármelyik kormány eddig vette volna magának a bátorságot az uborkaszezon közepén bejelenteni ilyen döntéseket" - jelentette ki Orbán Viktor, a Fidesz elnöke az ellenzéki párt elnökségének kibővített rendkívüli ülése után.

Azonnali pénzmohóság

MSZP: Színes luftballonok
Orbán Viktor a nyári uborkaszezonban megpróbál kellő demagógiával bemázolt színes luftballonokat felengedni és kipukkasztani - állítja Göndör István az MSZP frakcióvezető-helyettese a Fidesz sajtótájékoztatóját követően kiadott közleményében. Göndör szerint "Orbán Viktor szeretné elterelni a figyelmet a 12 állami gazdaság általa támogatott mutyis privatizációjáról". A szocialista politikus hangsúlyozza: az ÁPV Rt. feladata 1995 óta a privatizációról szóló törvény szerint a vagyonértékesítés. Az Orbán-kormány módosíthatta volna a törvényt, de nem tette. "A mezőgazdasági üzemek esetében a nyílt pályáztatás, a foglalkoztatás, a továbbműködtetés és a beszállítók érdekeinek figyelembevételét tartjuk fontosnak. A Bábolna márkanév fennmarad, várhatóan egy új versenyképes Bábolna jön létre, amely versenyezni tud a nagy európai piacon. A jövőben nem kell milliárdokat az adófizetők pénzéből a vállalkozás fenntartására fordítani. Orbán Viktornak hamis az az állítása, hogy csak a bevétel motivál, mert az új tulajdonosoknak tőkeemelést is végre kell hajtaniuk. Ami a nemzeti tankönyvkiadót illeti: a piac mindössze 36 százalékát látja el, így természetes, hogy verseny-körülmények között kell működnie." Az SZDSZ nem támogatja a privatizáció leállítását, az MDF viszont parlament összehívása mellett foglalt állást.
A Fidesz elnöksége az elmúlt napokban bejelentett ÁPV Rt.-döntések felfüggesztését kéri a kormánytól, valamint azt, hogy az eddig állami kézben lévő cégek magánosításáról szóló szerződéseket ne írja alá. Orbán szerint a Nemzeti Tankönyvkiadó, a Hollóházi Porcelán Rt., a Richter Gedeon Rt., a Bábolna Rt., valamint több állami gazdaság magánkézbe adását nem támasztják alá gazdasági megfontolások, csupán az "azonnali pénzhez jutás mohósága". A pártelnök szerint a "közvagyon részét képző cégek" privatizációja rossz kormányzati döntés, benne egy "bankárkormány bankárgondolkodása" tükröződik, nem pedig az érintett emberek és családok sorsa.

Suttyomban szentesítenék

A pártelnök bejelentette, hogy a Fidesz - ha addig a kormány nem áll el az ÁPV Rt. döntéseinek támogatásától - az országgyűlés rendkívüli ülésének összehívását kéri a házelnöktől augusztus 19-re. Orbán kijelentette, a Fidesz bejelentése után a kormány nincs többé abban az erkölcsi helyzetben, hogy "suttyomban" szentesítse a döntéseket. A Fidesz elnöksége Rogán Antalt bízta meg a privatizációs ügyekre vonatkozó álláspont kidolgozásával.

Sok minden változott

Rogán a sajtótájékoztatón elmondta, a magánosítások megakadályozásához megkérdezik az érintett cégek alkalmazottait, hogy további indokokat gyűjtsenek annak alátámasztására, miért indokolatlan az állami kézből való kikerülésük. Rogán szerint az Országgyűlés 2002-ben ugyan már adott felhatalmazást a cégek privatizációjára, de azóta "sok minden változott Magyarországon". Ezt jelzi a Fidesz által indított Nemzeti Petíció is, amelyet több mint egymillióan írtak alá, és amelyben szintén szerepelt a privatizációk leállítása.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!