Valér
2 °C
8 °C

Legfeljebb egy éven belül indíthatnának pert a parkolási társaságok

2008.05.29. 15:24
A gázkészülékek meghibásodásával kapcsolatos biztosítási ügyekben is a fogyasztóra nézve kedvező döntést hozott a kormány. A jövőben nem a fogyasztónak kell bizonyítania, hogy rendszeresen ellenőrizték a készüléket, hanem annak a peres félnek kell bizonyítania az ellenőrzés elmaradását, aki erre hivatkozna.

Évek óta húzódó problémát oldhat meg a kormáyn egyik új javaslata. Budai Bernadett kormányszóvivő tájékoztatása szerint a kormány is támogatja az alkotmányügyi bizottság javaslatát, miszerint a parkolási társaságok legfeljebb egy éven belül indíthatnának pert nemfizetés miatt az autósok ellen.

Amelyik parkolási társaság kifut ebből az időből, lemondhatna követeléséről. Most még rendszeres, hogy a parkolási társaságok évekkel korábbi bírságokat próbálnak behajtani, megnehezítve ezzel az autósoknak, hogy hitelesen cáfolhassák az igény jogosságát.

Budai szerint ha a parlament elfogadja a módosító indítványt, az a már folyamatban lévő ügyekre is vonatkozna.

A kormány emellett a a gázkészülékek műszaki problémái miatti peres eljárásoknál és a biztosítási ügyeknél is váltaztatna a bizonyítási kötelezettségen. Eddig a fogyasztónak kellett bizonyítania, hogy elvégeztette az öt évenként kötelező ellenőrzést. A mostani kormánydöntés szerint a jövőben egy peres eljárásban az ellenőrzés elmaradását annak kell bizonyítania, aki erre hivatkozni kíván.