Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Egyfordulós választást akar az MSZP

2005.06.21. 15:12
Kétszázkilencven főre csökkentené csak a parlament létszámát, de egyfordulóssá tenné a választást az MSZP. A Fidesz kétszáz, az SZDSZ kétszáz-kétszázötven fős országgyűlésben gondolkodik. A szocialisták ragaszkodnak a vegyes, az egyéni körzetek mellett a pártlistákat is tartalmazó választási rendszerhez.

Egyfordulós, az egyéni választókerületi és a kompenzációs listát ötvöző választási rendszert javasol az MSZP. A szocialisták elképzelései szerint a 290 fősre csökkenő parlament képviselőinek felét választanák meg egyéni körzetekben.

Göndör István, a szocialisták parlamenti frakcióvezető-helyettese szerint az egyfordulós választáson jobban érvényesülne a választók akarata, mivel a második forduló a "pártok taktikázásáról" szól. A szocialisták törekvése, hogy a választásokon kormányképes többség születhessen.

A listás szavazást még nem dolgozta ki a párt, Göndör az országos és a megyei lista állítását is elképzelhetőnek nevezte. Az MSZP a választási rendszerről tartandó, az SZDSZ által kezdeményezett négypárti egyeztetésre vinné.

A négypárti egyeztetést kezdeményező SZDSZ 200-250 fős parlamentet javasolt, a Fidesz 200 főset. Göndör szerint, ha az Országgyűlés létszáma 200 fős, akkor lehetetlen a vegyes választási rendszert (egyéni kerületek és valamilyen lista kombinációja) fenntartani, mivel az egyéni választókerületek számát 120-ra kellene csökkenteni. A képviselő közölte: a Fidesz és az MSZP álláspontja között a döntő különbség, hogy az ellenzéki párt az egyéni körzetek túlsúlyát állítja előtérbe, illetve ragaszkodik a kétfordulós választáshoz.

A kisebbik ellenzéki párt a Fidesszel szemben a listás választást preferálja. Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője támogatta az egyfordulós választás szocialista ötletét, mivel az átláthatóbbá és olcsóbbá tenné a szavazást. Az egyéni körzetek felszámolásának indokaként felhozta, hogy az egyéni jelöltre történő szavazás során is a pártpreferencia alapján döntenek a szavazók, s így a nagyobb támogatottságú pártok aránytalanul több egyéni jelöltet tudnak bejuttatni az Országgyűlésbe, ami szintén nem tükrözi a választói akaratot.

Wiener György szocialista politikus szerint a kétfordulós választási rendszernek többpárti politikai rendszerben van értelme, amikor a második fordulóban összeállnak az egy blokkba tartozó politikai erők. Ha egy politikai póluson szinte már csak egy nagy párt és egy másik kis párt működik, akkor az adott blokk szavazói már az első fordulóban a meghatározó politikai erő mögött sorakoznak fel.

Az MSZP nyitott más pártok javaslatára, hajlandó mind a parlament létszámáról, mind az alkalmazott konstrukcióról vitatkozni, de azt nem tartja elfogadhatónak, hogy a mai arányokat vigyék tovább. Wiener szerint szerencsésebb lenne a 2006-os választások előtt megállapodni a kérdésről.