Sára, Márió
2 °C
6 °C

Éhes marad sok megyei szocialista

2006.02.27. 13:34
Részletes nemzeti fejlesztési programmal járja az országot a kormányfő, puttonyában minden térségnek visz valami fejleszteni valót, és az ahhoz rendelt pénzt. A nagy étkű helyi szocialisták lelkesedését viszont már korábban lehűtötték azzal, hogy kívánságlistájukról lesöpörték a központi koncepcióba nem illő terveket. Igaz, a helyiek nem is ezt a programot szavazták meg a kongresszusukon.

A kormányfő a szocialisták vasárnapi kiállításán tíz évre szóló programot hirdetett. Már a körítés is reményt keltő volt: a látogatók sztrádán jutottak a terembe, és hídról figyelhették amint ketten - a miniszterelnök és a pártelnök - az országot lelkesíti. Tizenkilenc megye és Budapest standjainál szocialista vezetők magyarázták, és plazmatévéken mutatták be, hova fejlődhet néhány év alatt az ország.

Az előzmények

Úgy tudjuk, hogy Gyurcsány nemzeti fejlesztési - Új Magyarországra keresztelt - programjának megyékre vonatkozó részleteit kéthónapos egyeztetés előzte meg. Egy-egy tárgyalási forduló után a megyei elnökök személyesen Gyurcsánnyal beszéltek az addig elfogadott fejlesztésekről. A helyi szocialisták utakat, iskolafejlesztéseket, csatornázást, turizmusfejlesztést, de jóformán mindent akartak, ami munkahelyeket teremt, és jól eladhatóvá teszi a képviselőjelöltek kampányát. Forrásunk azonban állította, hogy "senki nem tudta elérni, amit akart".

Klikkk a képre!

Egy központi megbeszélésen hűtötte le először a megyei elnökök kedélyét a miniszterelnök, aki a Fejér megyei szállodaberuházási terveket meglátva tudtára adta a társaságnak: a szállodaprojekt magánberuházásnak számít, nem pedig államinak. Szállodaépítés tehát nem is szerepel a fejlesztésben, legalábbis a Fejér megyeiek ezt hiszik.

Békés megye lendületben

Az Index azonban talált olyan települést, ahol egy szálloda megépítése a fejlesztési terv kontójára valósulhat meg. Úgy tudjuk Gyulán és Orosházán két szálloda megépítésével kampányolnak a helyi szocialista jelöltek.

A Békés megyei beruházás egy hangsúlyeltolódást is jelent. Gyurcsány már az MSZP két héttel ezelőtti kongresszusán arra utalt, hogy a Délkelet-Magyarországot be akarják kapcsolni az ország "vérkeringésébe". Ehhez ígért például közúthálózat-fejlesztést. A közút bármelyik megyében támogatást kapott, mert beleillik az MSZP kampányának három pillérét adó tervbe. Kivéve Baranyában, de erről kicsit később.

Sem bányatóturizmus, sem csarnok

Hiába viszont Békés megye kiemelt fejlesztése, van, amit még ők sem kaphattak meg. A nemzeti fejlesztési terből kiesett például a helyiek által szorgalmazott logisztikai központ csarnoképülete. Azt magánberuházónak kellene megépítenie, de az is igaz, hogy a kormányfő bevállalta, ha a csarnokot megépítik, a hozzá vezető közútat, vasúti síneket és a csatornázást a tervből finanszírozzák. Aztán a békési bányatavak hasznosítására készült helyi terveket is keresztül húzta az országos akarat.

Persze Békés megye a most tervbe vett fejlesztések szempontjából sokkal szerencsésebb helyzetben van, mint például Baranya. A 2010-ben Európa kulturális fővárosává avanzsáló Pécs kulturális fejlesztési tervei egészen egyszerűen bele se kerültek Gyurcsányék fejlesztési tervébe. Ígéret ugyan arra van, hogy jövőre esetleg külön forrásokat biztosítanak, de még az sem tisztázott, hogy például az 1000 fős koncert- és konferenciaközpont, az egyesített megyei és városi könyvtár, valamint a Zsolnai hagyaték átalakítása EU-s, központi vagy megyei forrásokból valósul meg.

Nem minden közút, ami fénylik

Gyurcsány beszólt a Suzukinak
Megkerülhetetlen és sérthetetlen joguk a munkavállalóknak, hogy szakszervezetet alakítsanak, hogy a szakszervezetek működhessenek a vállalatoknál, s a szakszervezeti vezetők érdekvédelmi munkájukat háborítatlanul végezhessék - hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc kormányfő az Autonóm Szakszervezeteknél rendezett hétfői fórumot követő sajtótájékoztatón. Hozzátette, hogy mivel a Magyar Suzuki Rt.-nél másként gondolkodnak erről, ezért nem kíván részt venni a cégnél rendezendő ünnepségen. Mint mondta: egy tisztességes baloldali kormánynak világossá kell tenni, hogy melyik oldalon áll. "Mi a jogfosztottak és jogsértettek oldalán állunk" - mondta a miniszterelnök. (MTI)
És ha már eddig az hangsúlyoztuk, hogy a közúthálózat fejlesztése az Új Magyarország programban mennyire elsőrendű, akkor ellenpéldaként muszáj megemlíteni, hogy jóllehet 2006-ig vállalták a 6-os út kétsávossá fejlesztését Pécsig, a jelenlegi állás szerint talán csak jövőre, de 2010-ig biztosan megépül a gyorsforgalmi. Nem tudjuk, hogy ezek is közrejátszottak-e, de feltűnő volt, hogy Gyurcsány miniszterelnökségét elsőként nyíltan megtámogató Toller László pécsi polgármester nem vett részt a múlt vasárnapi országos kiállításon.

Azt is csak a tíz éves program utolsó részére vállalták, hogy Zala megyéig elér az M9-es, amely Sopront kötné össze Dél-Magyarországgal. Zala megyében szennyvízberuházásokat és a zalaegerszegi városi stadion megépítésének befejezése bizonyult csupán vágyálomnak.

Mindezekkel együtt az Index által megkérdezett megyei vezetők, kongresszusi delegáltak nem találták kifogásolhatónak, hogy az általuk nagy többséggel, a kongresszuson elfogadott program nem ugyanaz, mint amivel a kormányfő és a pártelnök járja az országot. Az előbbi a szép elveket tartalmazza, az utóbbi a legapróbb részleteket, mondta egy forrásunk.