Géza
-11 °C
-4 °C

Utcabál és tűzijáték az urnazárás után

2003.04.12. 21:00
Az Európai Unió Kommunikációs Közalapítvány, a parlamenti pártok és a Miniszterelnöki hivatal is szervez programokat az EU-népszavazás estéjére. Utcabál lesz a budai rakparton, színpad a Roseevelt téren, politikai elemzők a Millenáris Parkban. A parlamenti pártok közül egyedül a Fidesz szervez nagyszabású rendezvényt: a Fradi pályán várják szimpatizánsaikat.
A népszavazást követően április 12-én, szombaton 21 órakor a Cinetrip Európa látványpart gigantikus rendezvénysorozat kezdődik el a Bem rakparton, a Margit híd és a Lánchíd közötti szakaszon. Este 9-től a Tilos Rádióból ismert Dj Palotai játszik, őt Sterbinszky szettje követi és Jutasi zárja a fellépők sorát.

Vetítés a házfalakra

A zenei programok kezdetével egy időben a pesti rakpart három háztömb méretű felületre kezdenek vetítteni. Az előre elkészített, kivetített anyagok a beharangozó szerint bemutatják Magyarország és az uniós országok látványosságait, nevezetességeit, az emberek életét, a magyar karaktereket a dokumentumfilmektől a játékfilmekig. Éjfélkor rakéta fellövése jelzi a műsor végét.

Demszky és Medgyessy

Kilenc óra után néhány perccel kezdődik a program a Roosevelt téren felállított színpadon, ahol Demszky Gábor főpolgármester felolvassa a választások exit-poll-ját. Este tíztől Medgyessy Péter miniszterelnök beszéde hangzik el, amelyet élő televíziós adásban közvetítenek. A beszéd után rövid tűzijáték következik, ezután a kivetítőtökön követhetik nyomon az arrajárók a népszavazás eredményeit.

Zenészek, politikusok elemzők a Millenárison

A Millenáris Parkban az Egy szavazás éjszakája című rendezvénynek a kiállítócsarnok ad otthont. Az este 9-kor kezdődő esemény a Millenáris Kht. és az Európai Kommunikációs Közalapítvány közös szervezésében valósul meg. Az est folyamán a Millenáris Parkba látogató közönség egy hatalmas kivetítőn követheti nyomon a szavazás állását, és emellett elemzők, diplomaták és politikusok értékelését, beszélgetését is meghallgathatja. A Millenárisban zenei programok is lesznek, fellép többek között Szakcsi Lakatos Béla, illetve a Tilos Rádió ismert dj-i.

Csak a Fidesz szervez nagyszabású programot

A parlamenti pártok közül csak a Fidesz szervez nagyszabású rendezvényt a voksolások estéjén a Fradi-pályán. A Magyarországnak győznie kell című eseményen a kulturális programok mellett az érdeklődők Orbán Viktor volt miniszterelnök helyzetértékelését hallgathatják meg. Az MDf az EUrópa Kávéházba, az MSZP a Pilvaxba, az SZDSZ pedig a Szilágyi Dezső téren horgonyló Európa Hajón rendez be népszavazási központot.

Medgyessy a sztár

Medgyessy Péter lesz a legtöbb helyen megjelenő politikus ezen a napon. A kormányfő kezdésképp megtekinti a BM Duna Palotában a választási szervek munkáját. Ezután ellátogat az MSZP népszavazási központjába, beszél a Roosevelt téren, majd elhajózik az SZDSZ-hez az Európa hajóra, végül a Millenáris Parkban értékel.

Mákosguba parti

Az EU-népszavazás másnapján sem maradunk program nélkül: ezen a napon a Felvonulási téren lesz fesztivál, melynek a fénypontja kétségkívül a több tízezer adag mákosguba elkészítése és elfogyasztása.