Klaudia
-4 °C
2 °C

A háromszáz állami vezető országa

2005.01.26. 07:39
Akár négymilliárd adóforintba is kerülhet a magyarországi protokoll-listán szereplő 337 tisztségviselő 2006-os javadalmazása, adta hírül a Népszabadság. Az állami vezetők lajstromában szereplők 90 százalékát 2000 óta nevezték ki, és a főbb méltóságok között csak tizenhárom nő van.

Tízből kilenc állami vezetőt 2000 január 1-je óta neveztek ki Magyarországon, derül ki a Miniszterelnöki Hivatal nem hivatalos listájából. Jelenleg 337 személy tartozik az állami vezetők körébe, adta hírül a Népszabadság, akiknek a javadalmazása 3,5-4 milliárd adóforintba fog kerülni 2005-ben.

A legújabb kinevezett Frankerbreger Ferenc ezredes, a Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálatának vezetője, akit helyettes államtitkári jogállással ruháztak fel.

A gyorsan változó, úgynevezett protokoll-listán szép számban találhatók meg a méltóságok: az öt közjogi méltóság (államfő, miniszterelnök, házelnök, az alkotmánybíróság elnöke és a legfőbb ügyész) mellett tizenhét miniszter és további huszonkét miniszteri jogállású vezető szerepel. Ugyanakkor kilenc hely - köztük öt miniszteri jogállású tisztségviselőé - betöltetlen maradt.

A háromszáz tisztségviselő országa

Megtalálható viszont a protokoll-listán huszonhat politikai államtitkár, tizenöt közigazgatási államtitkár, négy címzetes államtitkár, ötvenhat államtitkári jogállással bíró tisztségviselő, hatvannégy helyettes államtitkár, és pontosan kétszer annyi helyettes államtitkári jogkörrel, illetve juttatásokkal rendelkező személy.

A háromszázharminchét állami vezető között csupán hatvanöt nő szerepel, közülük tizenheten helyettes államtitkárok, harmincöten helyettes államtitkári juttatásokra érdemes tisztségviselők. A legfelsőbb vezetők közt maradnak tehát tizenhárman, köztük Szili Katalin házelnök, Göncz Kinga és Lamperth Mónika miniszterek, Dávid Ibolya, az Országgyűlés alelnöke.

Mivel a lista gyorsan változik, alig találni tíz éve rajta szereplő vezetőt. A rekorder az Országgyűlés főtitkára, Soltész István, akit 1989 májusában neveztek ki. A második, Holló András, az Alkotmánybíróság mostani elnöke, 1990-es listára kerüléssel. A kormányzati vezetők közül a legrégebbi kinevezést Gadó Gábor igazságügyi helyettes államtitkár tudhatja magáénak, őt 1995. júliusban emelték e posztra.

Juttatások

Az öt közjogi méltóság fizetése egymillió-háromszázhatvanötezer forint havonta, a miniszteri alapilletmény 546 ezer forint, amelyhez 227 ezer illetménykiegészítés és csaknem háromszázezer vezetői pótlék jár. A miniszterek és politikai államtitkárok évente legalább egyhavi köztisztviselői illetményt (harmincötezer forint) és negyven nap szabadságot is kapnak.

Ez utóbbiak jogosultságai közé tartozik még a hivatali lakás és gépkocsi, ezen felül napidíj és ellátmányt is jár nekik.