Friderika
12 °C
29 °C

Még kétszázmillió állami protokollra

2000.10.08. 21:35
A közel húszmilliárdos költségvetési tartalék háromnegyedét használta fel eddig a kormány - derül ki a Pénzügyminisztériumnak az Index kérésére készített összesítő táblázatából. A legnagyobb összeget, 2,7 milliárd forintot a gazdasági kamaráktól átvett feladatokra fordították, a legkevesebbet, hatmillió forintot pedig az Országgyűlésnek szavaztak meg. Majd kétmilliárd jutott az árvízkárok enyhítésére, és egymilliárdot költöttek az ,,Ezeréves államiságunk megünneplésével kapcsolatos többletkiadásokra" is. A tartalékalapból jutott az állami protokoll többletkiadásaira is nem kevesebb, mint kétszázmillió, és négyszázmillió forintot szántak az UTE Megyeri úti stadionjának felújítására. A kormány kivétel nélkül 2000-es, vagyis a Magyar Közlönyben nem publikált határozatokban döntött a pénzek odaítéléséről.
Eddig 14,693,5 milliárd forintot használt fel a költségvetés 19,424,8 milliárdos általános tartalékalapjából a kormány - derül ki a Pénzügyminisztérium összesítő táblázatából, amit az Index kérésére készítetek. Ebből kiderül, a legjelentősebb nem várt kiadás a gazdasági kamarák feladatainak átvétele kapcsán keletkezett, erre csaknem 2,7 milliárd forintot szavazott meg a kabinet a belügyi tárca számára. Ebből a keretből hozták létre a Nemzeti Színház Részvénytársaságot is, amely 200 millió forintot vitt el a tartalékokból.

Még egy milliárd a millenniumra

A Nemeskürty István által vezetett Millenniumi Kormánybiztosi Hivatal az ezeréves államiságunk megünneplésének többletkiadásaira egymilliárd forintot kért és kapott. A Heti Világgazdaság híradása szerint ebből a pénzből százmillió forint személyi juttatásokra kellett, míg a többi pénzt millenniumi események támogatására fordítják majd. A tőkeinjekcióra azért volt szükség, mert csaknem teljesen kimerült az erre az évre eredetileg rendelkezésre álló másfélmilliárdos keret. A hivatal egyébként a jövőben sem ír ki pályázatokat, az eseményeket egyedi elbírálás alapján támogatják, avagy sem.

A kormány június végén kétszázmillió forintot szavazott meg az állami protokoll többletkiadásaira. Hogy mik ezek a többletkiadások? Horváth Gábor külügyi szóvivő külföldi útja miatt nem sikerült kideríteni. Szintén nem lehet tudni pontosan, konkrétan mire fordítja a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma azt az egymilliárd forintot, amelyet közhasznú társaságok közhasznú tevékenységének támogatására kapott.

Jutott a ciánszennyezésre és a sportcsarnokra is

Az Ifjúsági és Sportminisztérium a Budapest Sportcsarnok leégése miatti bevételkiesés kompenzációjára több 334,7, míg az UTE Megyeri úti stadionjának felújítására 400 millió forintot kapott. Az ,,Esély a stabilitásra" Közalapítvány támogatására 350 millió forintot szavaztak meg.

A tiszai ciánszennyezéssel kapcsolatos jogi és szakértői kiadásokra hatvanmilliót fordíthat az illetékes tárca, míg a kormánybiztos kiadásaira 233,8 millió jutott. Az informatikai kormánybiztos többletkiadásaira több mint 700 millió forint erejéig gondolt a kormányzat. A pénzek odaítéléséről a kormány hozhat döntést, melyeket kétezres kormányhatározatok formájában hoz meg. A költségvetés általános tartalékalapjából még majd négymilliárd forint áll rendelkezésre az év hátralévő részében.