Árpád
-2 °C
4 °C

Még kétszázmillió állami protokollra

2000.10.08. 21:35
A közel húszmilliárdos költségvetési tartalék háromnegyedét használta fel eddig a kormány - derül ki a Pénzügyminisztériumnak az Index kérésére készített összesítő táblázatából. A legnagyobb összeget, 2,7 milliárd forintot a gazdasági kamaráktól átvett feladatokra fordították, a legkevesebbet, hatmillió forintot pedig az Országgyűlésnek szavaztak meg. Majd kétmilliárd jutott az árvízkárok enyhítésére, és egymilliárdot költöttek az ,,Ezeréves államiságunk megünneplésével kapcsolatos többletkiadásokra" is. A tartalékalapból jutott az állami protokoll többletkiadásaira is nem kevesebb, mint kétszázmillió, és négyszázmillió forintot szántak az UTE Megyeri úti stadionjának felújítására. A kormány kivétel nélkül 2000-es, vagyis a Magyar Közlönyben nem publikált határozatokban döntött a pénzek odaítéléséről.
Eddig 14,693,5 milliárd forintot használt fel a költségvetés 19,424,8 milliárdos általános tartalékalapjából a kormány - derül ki a Pénzügyminisztérium összesítő táblázatából, amit az Index kérésére készítetek. Ebből kiderül, a legjelentősebb nem várt kiadás a gazdasági kamarák feladatainak átvétele kapcsán keletkezett, erre csaknem 2,7 milliárd forintot szavazott meg a kabinet a belügyi tárca számára. Ebből a keretből hozták létre a Nemzeti Színház Részvénytársaságot is, amely 200 millió forintot vitt el a tartalékokból.

Még egy milliárd a millenniumra

A Nemeskürty István által vezetett Millenniumi Kormánybiztosi Hivatal az ezeréves államiságunk megünneplésének többletkiadásaira egymilliárd forintot kért és kapott. A Heti Világgazdaság híradása szerint ebből a pénzből százmillió forint személyi juttatásokra kellett, míg a többi pénzt millenniumi események támogatására fordítják majd. A tőkeinjekcióra azért volt szükség, mert csaknem teljesen kimerült az erre az évre eredetileg rendelkezésre álló másfélmilliárdos keret. A hivatal egyébként a jövőben sem ír ki pályázatokat, az eseményeket egyedi elbírálás alapján támogatják, avagy sem.

A kormány június végén kétszázmillió forintot szavazott meg az állami protokoll többletkiadásaira. Hogy mik ezek a többletkiadások? Horváth Gábor külügyi szóvivő külföldi útja miatt nem sikerült kideríteni. Szintén nem lehet tudni pontosan, konkrétan mire fordítja a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma azt az egymilliárd forintot, amelyet közhasznú társaságok közhasznú tevékenységének támogatására kapott.

Jutott a ciánszennyezésre és a sportcsarnokra is

Az Ifjúsági és Sportminisztérium a Budapest Sportcsarnok leégése miatti bevételkiesés kompenzációjára több 334,7, míg az UTE Megyeri úti stadionjának felújítására 400 millió forintot kapott. Az ,,Esély a stabilitásra" Közalapítvány támogatására 350 millió forintot szavaztak meg.

A tiszai ciánszennyezéssel kapcsolatos jogi és szakértői kiadásokra hatvanmilliót fordíthat az illetékes tárca, míg a kormánybiztos kiadásaira 233,8 millió jutott. Az informatikai kormánybiztos többletkiadásaira több mint 700 millió forint erejéig gondolt a kormányzat. A pénzek odaítéléséről a kormány hozhat döntést, melyeket kétezres kormányhatározatok formájában hoz meg. A költségvetés általános tartalékalapjából még majd négymilliárd forint áll rendelkezésre az év hátralévő részében.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?