Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Százmilliókkal emelték a miniszterelnöki protokollkeretet

2008.04.17. 14:03
A Fideszt felháborítja, hogy csaknem félmilliárd forinttal nőtt a miniszterelnöki protokollkeret a költségvetés általános tartalékának terhére. Szijjártó Péter furcsállja, hogy miközben a kabinet szerint a vizitdíj pótlására nincs pénz, addig a kormány saját maga kiadásait könnyedén növeli. A kormányszóvivő korábban a miniszterelnök év eleji külpolitikai aktivitásával magyarázta a lépést.

"Elfogadhatatlan, arcátlan, felháborító" - így jellemezte Szijjártó Péter azt a döntést, hogy 450 millióval növelte a kormány a miniszterelnök protokollkeretét. A Fidesz szóvivője szerint ez az eset is jól mutatja, hogy ennek a kormánynak csak a saját hatalma és a saját luxusa a fontos, az emberek nem számítanak.

Az ország jelenlegi helyzetében nem engedhetné meg magának a miniszterelnök és a kormány - ha lenne még benne demokratikus elköteleződés - hogy 450 millióval megnövelje a kormányfő protokollkeretét - tette hozzá. Hangsúlyozta: "miközben a kormány azt hazudja, hogy nincs pénz az egészségügyre és az oktatásra, addig százmilliókról tud egyszerre, saját hatáskörben, könnyedén dönteni".

A politikus emlékeztetett arra, hogy a népszavazás éjszakáján Gyurcsány Ferenc azt mondta: a költségvetésnek nem áll módjában, a kormánynak pedig nem áll szándékában pótolni az oktatatásból és az egészségügyből korábban elvett forrásokat.

Emellett - folytatta Szijjártó Péter - a kormányzati kommunikáció fő irányvonala, hogy nincsen pénz, nincs pénz arra, amit a háziorvosok kérnek, nincs néhány 10 millió forint a koraszülött-mentéssel foglalkozó szervezeteknek, a kormány el akarja venni a házi gyermekorvosok vizitdíjkompenzációját, ismét a tandíj bevezetésére készül, és hónapokon keresztül nem utalta át az olimpiai csapat felkészüléséhez szükséges 432 millió forintot.

A Fidesz szóvivője felidézte, hogy a kormány a megszorító intézkedések miatt is úgy próbált megértést kérni, hogy azt mondta, az állam magán kezdi a spórolást. "A kormány erőfeszítéseit most mindössze az köti le, hogy mindenáron ragaszkodjon a hatalomhoz, még ebben az időszakban is 100 milliókat préseljen ki saját luxusára, ahelyett, hogy az ország válságára keresnék a megoldásokat" - fogalmazott.

A Határozatok Tára legfrissebb kiadása szerint a kormány saját hatáskörben 450 millió forintot csoportosított át a költségvetési tartalékból a miniszterelnök protokollköltségeire. A kormányszóvivői iroda szerdán az átcsoportosítást azzal indokolta, hogy az idei év első negyedévének külpolitikai aktvitása, a meglehetősen sűrű külpolitikai eseménynaptár szükségessé tette a protokollkeret kiegészítését.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?