Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Gyurcsány testi épségét féltette az őrezred

2005.03.17. 19:56
Szélsőjobboldali rendzavaroktól tartva a Köztársasági Őrezred a kormányfőnek azt javasolta, hogy mondja le csütörtöki debreceni hallgatói fórumát. Gyurcsány Ferenc azonban nem hallgatott rájuk, és megtartotta a programot. A délután kezdődött fórumnak helyet adó egyetem előtt harmincan várták a miniszterelnököt, akit többen hazaárulónak neveztek.
A Debreceni Egyetem épületébe kizárólag a főbejáraton keresztül, biztonsági kapukon át lehetett bejutni. A biztonsági őrök még a gyümölcsöket is elvették a hallgatóktól, tartva attól, hogy esetleg megdobálják a kormányfőt. Az MTI tudósítójának szeme láttára az egyik hallgató lány táskájából még az egy banánt is kiemelték.

A Köztársasági Őrezred arra kérte a miniszterelnököt, hogy mondja le csütörtök délutáni, a Debreceni Egyetemen meghirdetett hallgatói fórumon való részvételét, de Gyurcsány Ferenc úgy döntött, hogy eleget tesz a meghívásnak - közölte sajtótájékoztatóján Batiz András kormányszóvivő.

Szélsőjobboldali csoportok

"Olyan információk érkeztek, amelyek szerint a miniszterelnök debreceni fellépését várhatóan szélsőjobboldali csoportok próbálják majd megzavarni" - mondta Batiz András. A kormányfő ennek ellenére találkozott a hallgatókkal. Gyurcsány Ferenc kifejtette: Magyarországon erősödik a radikalizmusra való hajlam, különösen a jobboldal radikalizálódik. Alapkérdésnek nevezte, hogy a demokratikus mértékletesség, vagy a nemzeti radikalizmus lesz-e meghatározó az országban.

A biztonsági kockázatot firtató újságírói kérdésre a szóvivő azt válaszolta, az őrezred azért javasolta a program lemondását, mert nem zárható ki, hogy az esetleges rendzavarás veszélyeztetheti a kormányfő testi épségét, illetve a rendezvény megtartását.

A titkosszolgálat lépett

A délutáni fórumon nem történt rendbontás, a zsúfolásig megtelt előadóterem épülete előtt viszont harminc, főként idősekből álló csoport várta Gyurcsányt, akit közülük többen hazaárulónak neveztek. Az Index úgy tudja, hogy a titkosszolgálatokhoz futottak be az első jelzések a miniszterelnöki program esetleges megzavarásáról.

Halász szerint Gyurcsány pártkampányt folytat az egyetemeken
Halász János, a Fidesz országgyűlési frakciójának szóvivője szerint Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szocialista pártkampányt folytat az egyetemeken, valószínűleg ezért látogatott Debrecenbe is. A szóvivő csütörtökön reagált az MTI-nek az aznapi kormányszóvivői tájékoztatón elhangzottakra.

Halász János információi szerint valóban volt demonstráció a kormányfő személye ellen, de ott nem történt semmi szélsőséges dolog. "Régi szocialista rendőrségi trükk a tiltakozó embereket szélsőségeseknek nevezni, előzetesen is" - mondta az ellenzéki párt frakciószóvivője.

Halász János emlékeztetett arra, hogy éppen szerdán jelentette be a Debreceni Egyetem rektora: a kormány költségvetési megszorítása miatt több mint ötszáz embert kell elbocsátani. "Mit várt, hogy örülnek neki, és mosolyognak rá?" - kérdezte Halász János. A frakciószóvivő "szemfényvesztésnek" nevezte a kormány politikáját a felsőoktatással kapcsolatban: szerinte a kormány csak beszél a támogatásokról, és közben elveszi a pénzt az egyetemektől.