ProWare: találtak 'érdekességeket' az OEP gazdálkodásában

2002.11.11. 15:09
A ProWare hétfőn adja át az OEP vezetésének az intézmény előző ciklus alatti gazdálkodása vizsgálatának végleges anyagát. Az átvilágító cég vezetője szerint "találtak érdekességeket", de az OEP főigazgatójának kell döntenie arról, hogy tesznek-e feljelentéseket. A ProWare-jelentés kiszivárgott korábbi változata kemény ellenzéki kritikákat váltott ki.
"A ProWare nem ellenzéki politikusok szerepvállalását vizsgálta az Országos Egészségbiztosítási Pénztár átvilágításakor, hanem gazdálkodási folyamatokat, összefüggéseket, üzleti szerződéseket, illetve azoknak az ismert cégeknek a szerepét, amelyek rendre felbukkantak más állami vállalatok vizsgálata során is" - jelentette ki Tarjányi Péter, a cég ügyvezető igazgatója.

Nem vizsgálták a politikusokat

A kérdéses 800 millió
A Népszabadság két héttel ezelőtt közölt cikke szerint a ProWare kimutatásai szerint Országos Egészségbiztosítási Pénztár három év alatt 800 millió forintot költött szakértők és ügyvédek díjazására. A jelentésből idéző újság szerint az is szerepelt a vizsgálat megállapításai között, hogy az OEP volt vezetői elsősorban a saját köreikhez tartozókat foglalkoztatták szakértőként. A lapban közölt állításokról Frajna Imre azt mondta, hogy azok nagy részét az ÁSZ korábbi vizsgálatai már tartalmazták.
A Proware az Index információi szerint ma adja át az OEP átvilágításának teljes anyagát Matejka Zsuzsa főigazgatónak. A végleges jelentés tartalmazza az OEP felvetéseit és azokat a kiegészítéseket, amelyeket a cég a korábbi változat elkészítésekor ígért. Tarjányi Péter szerint a munkaanyag kiszivárgása alaptalan politikai kritikákat váltott ki az ellenzéki oldalon.

Mint ismeretes, Frajna Imre, a társadalombiztosítási alapok egykori politikai államtitkára sajtótájékoztatón foglalkozott a korábbi jelentésváltozat sajtóban megjelent állításaival, és azt állította, hogy az "szemenszedett hazugságokat tartalmaz". Frajna azt is kérte, hogy a titkos jelentés rá vonatkozó részét megismerhesse. Tarjányi elmondta, hogy a dokumentum egyetlen ellenzéki politikus tevékenységét sem vizsgálta. Hozzátette azonban, hogy az átvilágítás során "találtak érdekességeket", ám az OEP vezetésének kell eldöntenie, hogy ezek alapján szükséges-e büntetőjogi feljelentést tenni.

Kívánni valók

Tarjányi cáfolta a Magyar Nemzet információját, amely szerint a ProWare a jelentés első változata körüli ellentétek miatt várhatóan perre megy az OEP-pel. Az ügyvezető hozzátette viszont, hogy cikk a napilap elleni tizenkilencedik helyreigazítási per tárgyát jelenti majd. A Magyar Nemzet pénteki számában arról számolt be, hogy az OEP vezetése újraíratta a vizsgálati anyagot, annak ellenére, hogy a főigazgató korábban visszaigazolta a megbízás teljesítését.

Dózsa Csaba, az OEP főigazgató-helyettese az Index kérdésére azt mondta, hogy az első verzió valóban "hagyott kívánni valókat maga után", és több helyen alaposabb következetések levonását kérték a cégtől. Hangsúlyozta azonban, hogy az ÁSZ-jelentések esetében is szükség van olyan korrekciós egyeztetésekre, amelyek kiszűrik az átvilágítás esetleges hibáit.  • Tippek
  • Lakáshitel