Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Kovács Kálmán hallgat az adatvagyonprojektről

2003.12.04. 18:10
Az informatikai bizottság mai ülésén a kormányoldal megakadályozta, hogy a bizottsági elnök javaslata alapján a testület napirendjére tűzze az állami adatvagyon-védelmi projekt ügyét. Az 5,5 milliárdos IHM-javaslat ugyanis a javaslatot készítő miniszter besorolása szerint államtitkot képez, a kormánypárti képviselők is erre hivatkozva mondtak nemet. Rogán Antal bizottsági elnök szerint viszont vitatja, hogy a több részből álló beterjesztés egésze titkosítható lenne.
A parlament informatikai bizottságának ülésén a testület elnökének javaslata ellenére sem tűzték napirendre Kovács Kálmán informatikai miniszter meghallgatását az adatvagyon-védelmi projekt ügyében. A testület ellenzéki elnöke, Rogán Antal az Indexnek elmondta, hogy levélben kérte fel a minisztert, adjon tájékoztatót az általa beterjesztett 5,2 milliárdos javaslatról.

Tekintettel az adatvagyonprojekt titkos besorolására Rogán felajánlotta, hogy a testület zárt ülésen kérdezi majd a minisztert az ügy részleteiről.

Részletek ismertek

A bizottsági elnök tájékoztatása szerint a miniszter viszont éppen az államtitokra való hivatkozással utasította el a testület előtti megjelenést, jóllehet a bizottságnak jogosítványai vannak az államtitkok megismerésére. Rogán tájékoztatása szerint az ügy tárgyalását nem csak a miniszter, de a bizottság szocialista tagjai is elutasították.

Rogán szerint ez az érvelés azért is figyelemre méltó, mert a korábbi kormányzati megnyilatkozásokból kiderült, hogy az 5,2 milliárdos javaslat nagyobb részéről kiderült, "titkosításuk semmilyen érvvel nem támasztható alá". Ráadásul a projekt egy részéről már a kormányzati internetes oldalakon is megtalálható néhány részlet.

Újrahasznosították a Proware tervét

Mint emlékezetes, két hete éppen Rogán és a nemzetbiztonsági bizottság fideszes elnöke, Demeter Ervin számoltak be arról, hogy az IHM titkosított javaslatot terjesztett be a szakbizottságok elé. Demeter már akkor jelezte, hogy Kovács Kálmán nevével fémjelzett új beterjesztés kísértetiesen hasonlít a tavaly elkészült Proware-előterjesztésre.

Később az időközben csődbe ment Proware ügyvezetője, Tarjáni Péter is sajtótájékoztatón jelentette be, hogy "Cége copyrightos tervezetét használta fel újra a minisztérium", ám a Proware-t "kihagyták" a fél éve leállított, majd újra feltámasztott üzletből.