Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Műnépies fordulatok a miniszterelnök-jelölti vitában

2006.04.05. 22:16
Kuncze Gábor szerint még indokolatlan személyi kérdésekről beszélni, így reagált Gyurcsány Ferenc azon kijelentésére, hogy az oktatási tárcának szocialista vezetésre van szüksége. A KDNP Gyurcsány azon kijelentését vitatta, hogy a párt programjában privatizáció szerepelne.

Hiller István, az MSZP elnöke szerint Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor vitáján világossá vált, ki képviseli a jövőt és ki a múltat. "Lendület és szürkeség, megalapozott tervek és felelőtlen ígéretek, jövő és múlt állt szemben egymással a vitában" - értékelte a szocialista politikus az MSZP és a Fidesz miniszterelnök-jelöltjének televíziós vitáját.

Hiller: Orbán tévedett

Az MSZP elnöke szerint Gyurcsány Ferenc lendületesen, megalapozott programmal bizonyította, hogy ebben az országban nemcsak szenvedélyesen hisz, hanem tetterősen képes érte cselekedni. Hiller István azt mondta: a vitában Orbán Viktor több ponton tévedett. Mint mondta, a Fidesz elnökének kijelentéseivel szemben meg kell nézni a 13. havi nyugdíjról döntő parlamenti jegyzőkönyvet. Orbán Viktor a vitában azt mondta, ő maga annak idején megszavazta a 13. havi nyugdíjat.

"Orbán Viktor higgadtsága miatt meggyőzőbb volt, míg Gyurcsány Ferenc nehezen tudta megőrizni önuralmát, arrogáns volt" - összegezte saját véleményét a szerdai Gyurcsány-Orbán vitáról Navracsics Tibor. Orbán Viktor kabinetfőnöke gyorsértékelésében az MTI-nek szerda este úgy fogalmazott: a Fidesze elnöke azonban "nem akart vele küzdeni".

Navracsics: kevés az MSZP elképzeléseiről

Navracsics Tibor szerint Gyurcsány Ferenc provokálta vitapartnerét, és néha "műnépies" fordulatokat használt. Gyurcsány Ferenc végig Orbán Viktorral volt elfoglalva, őt akarta hitelteleníteni, mondta a kabinetfőnök, és hozzátette: ezzel szemben Orbán Viktor az emberekhez beszélt, a terveit ismertette. A Fidesz szempontjából hasznos volt a vita, hiszen a pártelnök el tudta mondani a jövőre vonatkozó elképzeléseinek jelentős részét. Az MSZP esetében viszont az elképzelésekről keveset hallhattak az érdeklődők - tette hozzá Navracsics Tibor.

A kisebbik koalíciós partner szerint Gyurcsány Ferenc volt a meggyőzőbb, a felkészültebb. Kuncze Gábor szerint Gyurcsány konkrét adatokat mondott, legyen szó akár az Orbán-kormány időszakáról, akár a Medgyessy-Gyurcsány-kormány időszakáról, és egyébként pedig meggyőzőbben beszélt, szólt az emberekhez. Úgy ítélem meg, hogy őszintébb volt, hihetőbb volt, amit mondott, és megalapozottabbnak láttam a mondanivalóját" - hangsúlyozta az SZDSZ elnöke.

Kuncze: korai időzítés

Arra a kérdésre, miként értékeli Gyurcsány Ferenc azon kijelentését, hogy az oktatási tárcának szocialista vezetésre van szüksége, közölte: "meg kell nyerni a választásokat, aztán koalíciós helyzetnek kell előállnia, aztán meg kell találni azt a közös programot, amelyet mindkét párt támogat". Az oktatást illetően az SZDSZ azt képviseli, hogy az oktatás reformját a gyerekek érdekében tovább kell folytatni - mondta. Hozzátette: csak ezek után lehet foglalkozni a személyi kérdésekkel, most erről beszélni teljesen indokolatlan.

A miniszterelnök-jelöltek vitájában Gyurcsány Ferenc megalapozatlanul, tévesen, vagy jobb tudomása ellenére állította, hogy a KDNP programjában a korházprivatizáció szerepelne. Kijelentjük, hogy a korházak privatizációja a programunkban nem szerepel, mert a kérdések megválaszolásánál mindig a közjót tartjuk szem előtt, írja közleményében a KDNP.