Virág
0 °C
2 °C

Egymásnak adják a kilincset a politikusok Szász betegágyánál

2003.06.16. 15:14
Miközben valamennyi parlamenti párt elítélte a parlamentben napirend előtt a PSZÁF elnöke elleni hajnali támadást, az elnök kórházi szobájánál egymásnak adják a kilncset a politikusok. Először Varga Mihály fideszes politikus látogatotta meg Szászt, majd Medgyessy Péter kormányfő és László Csaba pénzügyminiszter látogatta meg közösen a lábadozó állami vezetőt.
Medgyessy Péter a Szász Károly elleni támadás "legszigorúbb és leggyorsabb" kivizsgálására utasította belügyminiszterét. A kormányfő szerint lehetséges, hogy a PSZÁF olyan vizsgálatot folytatott mely sértett bizonyos köröket, következtetéseket azonban "nem kívánt levonni". "Hasonló cselekedet eddig nem történt Magyarországon" - jegyezte meg kórházi látogatásán a miniszterelnök. Medgyessy Pénzügyminisztere társaságában tett látogatást a PSZÁF elnökénél

László Csaba délelőtti sajtótájékoztatóján elítélte és példátlannak nevezte a Szász Károly, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) elnöke ellen hétfő reggel elkövetett támadást, parlamenti, napirend előtti felszólalásában. Hangsúlyozta: a kormánynak és az érintett szervezeteknek az egyik legfontosabb feladata az elkövetkező időszakban az lesz, hogy megtalálják a felelősöket és a törvény szigorával járjanak el ellenük.

Megváltoztatott napirend előtti

Megjegyezte, hogy eredetileg az árfolyam-politikáról akart beszélni, de úgy érezte, hogy először az általa felügyelt intézményben felelős beosztást betöltő köztisztviselő elleni támadásról kell szólnia. László Csaba közölte, hogy kérésére a PSZÁF-nál délután vezetői értekezletet tartanak, amelyen tájékoztatja az ott dolgozókat az eddig történtekről, illetve beszél velük az elkövetkező időszak feladatairól. Hozzátette: amint lehetséges, szeretné mielőbb meglátogatni Szász Károlyt a kórházban, hogy közvetlenül is tájékoztassa arról, milyen súlyúnak tekinti a kormány az ügyet, és mindent megtesz azért, hogy ilyen soha többé ne fordulhasson elő.

Mindenki elítélte a támadást

A pénzügyminiszter szavaira reagálva valamennyi parlamenti frakció elítélte a támadást. Varga Mihály (Fidesz) ugyanakkor megjegyezte azt is: "nem tehetünk úgy, mintha az elmúlt egy esztendőben a kormány ne tett volna meg mindent azért - néha túllépve a demokratikus jogállam keretein is -, hogy a PSZÁF elnökét elmozdítsa ebből a pozícióból". A fideszes politikus kijelentette, hogy az eddigi információk alapján a támadók nem kirabolni, hanem megfélemlíteni, megalázni akarták a PSZÁF-elnököt. A Fidesz-frakciója nevében azonnali és gyors intézkedést sürgetett az ügy kiderítésére, bevonva abba a rendőrség mellett a nemzetbiztonsági szolgálatokat is.

Kuncze: ebből politikai tőkét kovácsolni undorító

"Az, ami Szász Károllyal történt, felháborító, ha valaki még ebből is politikai tőkét akar magának kovácsolni, az pedig undorító" - reagált Varga Mihály hozzászólására Kuncze Gábor, az SZDSZ frakcióvezetője. Hangsúlyozta: az SZDSZ is egyetért azzal, hogy mindent el kell követni az eset kivizsgálása és a felelősök megbüntetése érdekében. Font Sándor (MDF) frakciója nevében jobbulást kívánt a PSZÁF-elnöknek. Leszögezte, hogy az MDF is jobbnak tartaná, ha nem csinálnának az esetből politikai kérdést. Kifogásolta ugyanakkor, hogy László Csaba nem beszélt eredeti felszólalási témájáról, a forint leértékeléséről. Mint mondta, "nem kellene elfedni a valós problémákat egy hirtelen tragikus eseménnyel".

Göndör István (MSZP) szerint el kell gondolkodni azon, hogy - miközben valamennyien egyetértenek abban, a hatóságok kövessenek el mindent a tettesek felkutatására, és a bíróság példamutatóan büntetesse meg őket - politikai közszereplők mennyiben járulnak hozzá az utcai feszültség növeléséhez, amikor utcára viszik a politizálást. "Milyen példát mutatnak ezzel az állampolgároknak?" - tette fel a kérdést a szocialista képviselő.

A parlamenti szócsata után a vitatkozók külön-külön ugyan, de felkeresték betegágyánál a PSZÁF-elnökét. Először Varga Mihály a Fidesz-kormány pénzügyminisztere fejezte ki együttérzését az állami vezetővel, majd a kormányfő és a pénzügyminiszter is megérkezett, hogy személyesen kívánjanak jobbulást Szásznak.