Auguszta
-7 °C
0 °C

Hűtlen kezelés gyanújával nyomoznak a PSZÁF-ban

2004.09.02. 07:41
Több mint kétszázra bővült azoknak a felügyeleti vezetőknek és munkatársaknak a záma, akiknek gyanúsítotti kihallgatását írásban indítványozta a Nemzeti Nyomozó Iroda. A kihallgatásra a rendőrség beidézné Szász Károlyt, a felügyelet korábbi vezetőjét és több helyettesét is. Az Állami Számvevőszék vizsgálatai szerint tavaly a felügyelet kiadásainak csaknem fele ment el személyi juttatásokra.
A Magyar Hírlap úgy tudja, hogy az ügyről szóló kétszázötven oldalas jelentést a rendőrök már megküldték a Fővárosi Főügyészségnek.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete gazdálkodásával kapcsolatban 2003 júniusban indult nyomozás Keller László közpénzügyi államtitkár feljelentése alapján. A rendőrség megítélése szerint megalapozza a hűtlen kezelés gyanúját, hogy a felügyelet csaknem kétszáz munkatársa hathavi fizetésének megfelelő összeget vehetett fel mondvacsinált munkaszerződések segítségével.

A napilap cikke szerint a nyomozók megállapították, hogy a PSZÁF vezetői körlevélben ajánlották ezt a módszert, miután más lehetőséget nem találtak a kollégák legális jutalmazására. A szerződésekben valamilyen tanulmány elkészítését honorálták több százezer forinttal vagy milliós összegekkel. Az érintettek többségét tanúként már kihallgatták az Aradi utcában.

A több mint kétszáz nevet tartalmazó listán mintegy két tucat vezető beosztású személy neve szerepel. Ôk fogalmazták meg a szerződéseket és gondoskodtak a kifizetésről. A többiek azok a munkatársak, akik éltek a lehetőséggel és felvették a pénzt. A nyomozók megítélése szerint mindkét fél hűtlen kezeléssel gyanúsítható.

A végső szót a nyomozást felügyelő Fővárosi Főügyészség mondja ki. A Magyar Hírlap szerint a vádhatóság vagy jóváhagyja a rendőrségi javaslatot, s utasítja valamennyi potenciális gyanúsított kihallgatására a nyomozókat, vagy másként ítéli meg a vezetők és munkatársak cselekményét, s bűncselekmény hiányában megszünteti az eljárást.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!