Klaudia
-4 °C
2 °C

Gyurcsány: Veszélyben a köztársaság

2003.12.22. 23:42
A sportminiszter szerint a PSZÁF-törvény kapcsán kialakult küzdelem "párhuzamos hatalom" létét látszik bizonyítani. A fideszes Rogán Antal cserébe ütőembernek nevezte a szocialista politikust.
Gyurcsány Ferenc hétfőn újságíróknak azt mondta, a PSZÁF-törvény előzetes normakontrollra küldésével megerősödhet az a vélemény, hogy "párhuzamos hatalom" létezik ma Magyarországon, Rogán Antal szerint viszont helyesen döntött az államfő, hogy kikéri az Alkotmánybíróság álláspontját a jogszabályról.

A második tönkreteszi az egyetlent

"Ebben a helyzetben bármilyen fajta lépése a köztársasági elnök úrnak olyanfajta magatartásnak számíthat egyesek szemében, amely megerősíti azt a véleményt, hogy létezik együttműködés a mai ellenzéki párt és az általa jelölt vagy kinevezett közjogi méltóságok és köztisztviselők között annak érdekében, hogy létezhessen egy párhuzamos hatalom ma Magyarországon" - fogalmazott Gyurcsány Ferenc, aki úgy vélte, hogy mindez veszélyezteti a köztársaság működését.

"Ez azt jelenti, hogy megerősödhet az a vélemény, hogy a köztársaság hivatalos intézményrendszerén kívül van egy, a demokratikus normák, kontrollok, mechanizmusok által nem teljesen átláthatóvá tett és kontrollált együttműködés, amelynek az a célja, hogy létezzen egy második Magyarország" - közölte a miniszter, hozzátéve, hogy ez a "második Magyarország" viszont tönkreteszi azt az egyetlent, ami van.

Ütőember

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezető-helyettese a szocialista politikus szavaira reagálva úgy vélte: a sportminiszter a magyar kormány "ütőemberévé" vált.

"Immár nemcsak a saját pártját támadja, nemcsak az ellenzéket támadja, hanem a köztársasági elnököt is támadja" - mondta az ellenzéki politikus, aki úgy vélte, hogy Mádl Ferenc helyesen döntött, amikor előzetes normakontrollt kért a törvényről az Alkotmánybíróságtól.

Jogbiztonsági aggály

Mint ismert, a köztársasági elnök hétfőn előzetes normakontrollt kért az Alkotmánybíróságtól a befektetők és betétesek fokozott védelmével kapcsolatos, úgynevezett PSZÁF-törvény ügyében. Mádl Ferenc felhívta a figyelmet arra, hogy a hatályba lépés napján megszűnne a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete hivatalban lévő elnökének, elnökhelyetteseinek megbízatása és köztisztviselői jogviszonya. A köztársasági elnök ezt ítélte alkotmányosan aggályosnak, illetve a jogállamisággal összeegyeztethetetlennek. Ez a rendelkezés egyedi személyi döntést mond ki normatív, törvényi formában - vélekedett.

A normakontrollal kapcsolatban Holló András, az Alkotmánybíróság elnöke közölte: minden más ügyet megelőzve fogják érdemben megtárgyalni a köztársasági elnök indítványát. Holló András szavai szerint "jó egy-két hónap" kell ahhoz, hogy elkészüljön az előadó bíró, és "tárgyalásra érett legyen az adott ügy".