Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Nyolcvanmillióval elégítik ki Szászt?

2004.05.14. 08:39
A jövő hét közepéig felállhat a PSZÁF új vezetése. A kormánypártok hétfőn megpróbálják elkerülni a hét eleji kudarcot, amikor is túl kevés képviselőjük tartózkodott az ülésteremben jelöltjük elfogadásához. A távozó Szász Károly nyolcvanmillió forintos végkielégítést kaphat. A PSZÁF szerint nem stimmel a nyolcvanmillióról szóló hír. Gusztos Péter arra kéri Szász Károlyt, ajánlja fel végkielégítését a Baumag-ügy károsultjainak.
Egyévi munkabérét, azaz nyolcvanmillió forintot kap végkielégítésként a Pénzügyi Szervezetek állami Felügyelete éléről távozó Szász Károly - értesült a Magyar Hírlap. A lap értesülései szerint a parlament hétfőn várhatóan megválasztja Szász utódját, Farkas Istvánt.

Nem ismétlődhet meg a fiaskó

A kormány jelöltjét már a héten megválaszthatták volna, a szavazáson azonban nem jelent meg a kellő számú kormánypárti képviselő. A Hírlap értesülései szerint Farkas kinevezését nem akadályozza meg Mádl Ferenc államfő sem. A köztársasági elnök várhatóan kedden kinevezi a felügyelet irányító testülete, a felügyeleti tanács újabb három tagját is.

A tanács tagja marad Náray László, a felügyelet jelenlegi elnökhelyettese. Rajta kívül Asztalos Lászlót, az egykori biztosításfelügyelet első emberét és Miklós Gábort, a Magyar Külkereskedelmi Bank korábbi vezérigazgató-helyettesét nevezik ki.

A PSZÁF operatív irányításáért felelő főigazgatói posztot Mátrai Miklós, az Allianz Hungária Rt. vezérigazgató-helyettese tölti majd be. Helyettesei Schiffer Péter és Kun János lesznek - írja a Magyar Hírlap.

A PSZÁF szerint nem stimmel a nyolcvanmilliós összeg

"Nem igaz a PSZÁF elnökének, vagy más megfogalmazásban vezetőinek 80 millió forintos végkielégítéséről szóló állítás" - tudatta a felügyelet közleményben. Mint írják, "a távozó vezetőknek csak azok a juttatások járnak, amelyeket a hatályos törvények a felmentés tekintetében a köztisztviselőknek, egyebekben pedig az államtitkároknak biztosítanak". Közlik azt is, hogy a felügyelet vezetőinek törvény szerint járó juttatásait a Pénzügyminisztérium állapítja meg.

Binder István, a PSZÁF kommunikációs tanácsadója az Index megkeresésére nem tudta megmondani, hogy Szász Károly pontosan hány havi fizetésnek megfelelő és konkrétan mekkora összegű végkielégítésre lenne jogosult felmentése esetén.

Gusztos a Baumag-ügy károsultjainak adná a pénzt

Gusztos Péter az Indexnek elmondta: az SZDSZ Új Generáció arra kéri Szász Károlyt, fontolja meg a nyolcvanmillió forintos végkielégítésének felajánlását a Baumag-ügy károsultjai számára. A kormánypárti képviselő úgy vélte, a törvények szerint jár a PSZÁF elnökének az említett végkielégítés, azonban "úgy tűnik, a PSZÁF nem tett meg minden tőle telhetőt a Baumag-ügy elkerülése érdekében".