Auguszta
-3 °C
2 °C

Az ORFK is vizsgálja a PSZÁF pénzügyeit

2003.06.20. 11:44
Az ORFK szervezett bűnözés elleni igazgatósága is vizsgálja a PSZÁF gazdálkodását, miután egy állampolgár feljelentést tett az ügyben - értesült a Népszabadság. A vizsgálat kiterjed a legfőbb ügyész ezzel kapcsolatos átiratára is. A magánszemély csalás és hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt tett feljelentést ismeretlen tettesek ellen.
Az ORFK szervezett bűnözés elleni igazgatósága még június 2-án feljelentéskiegészítést rendelt el a Pénzügyi Szervek Állami Felügyeletének (PSZÁF) gazdálkodásával összefüggésben tett állampolgári feljelentés, valamint egy, Keller László közpénzügyi államtitkár által Polt Péterhez továbbított "feljelentésnek minősülő beadvány" alapján - írja a Népszabadság.

Törvénytelen megbízások?

Egy budapesti magánszemély azért tett csalás és hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt feljelentést ismeretlen tettesek ellen, mert információi szerint a PSZÁF elnöke, Szász Károly törvénysértő megbízási szerződéseket kötött egyes vezető munkatársaival. A feljelentő szerint a vezetők köztisztviselőként látták el feladataikat, de a munkaidő letelte után megbízási jogviszony keretében, állítólag éves szinten több tízmillió forintos díjazásért folytatják ugyanazt a munkát.

A Népszabadság arról is beszámol, hogy a feljelentő emellett arról is tájékoztatta a hatóságot, hogy információi szerint a PSZÁF elnöke és egyes munkatársai sokmilliós szerződéseket kötöttek szóban. E megbízások teljesítéséről nem készült írásos teljesítésigazolás, ami súlyosan sérti az államháztartási törvény vonatkozó rendelkezéseit.

Gazdaságtalan döntésekről szól az irat

A vezető munkatársakkal kötött megbízási szerződéseket érinti az a húszoldalas dokumentum is, amelyet ismeretlen személyek készítettek Jelentés a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének működésével (2000-2002) kapcsolatos adatgyűjtés állásáról címmel.

A jelentés készítői szerint közpénzből jelentős összegeket költött a felügyelet arra, hogy felméresse saját külső megítélését. Ugyancsak tetemes összegeket emésztett fel a dokumentum készítői szerint eltúlzott méretű gépjárműpark létrehozása és fenntartása is. A PSZÁF 22 gépjárművéből öt-hat használatlanul áll a garázsban.

Az irat készítői azt állítják: a PSZÁF Szász Károly vezetése alatt számtalan gazdaságtalan döntést hozott, amelyekkel megkárosította az államot, és megsértett több törvényt is.