Judit, Xénia
18 °C
35 °C

Nem érzi magát bűnösnek a PSZÁF

2003.08.21. 17:27
Nem tehetik felelőssé a K&H Equitiesnél történ bűncselekmények felderítésének elmulasztása miatt - állítja a Pénzügyi Szervek Állami Felügyelete. A PSZÁF közleménye szerint vezetőjüket is legfeljebb szabályos fegyelmi eljárás után lehetne felmenteni.
Bűncselekmények megakadályozásának elmulasztásáért nem tehető felelőssé a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF), mivel nem nyomozó hatóság, hanem szakmai felügyeleti szerv - közölte az intézmény csütörtökön az MTI-vel, a Pénzügyminisztérium augusztus 20-i, vizsgálat indítását bejelentő közleményére reagálva. Ezért a PSZÁF szerint még a "bűncselekmények felderítésére felhatalmazott szervezeteket sem szokás elmarasztalni".

Függetlenségi nyilatkozat

A PSZÁF közleménye szerint a felügyelet szakmai működésben, gazdálkodásban egyaránt független, önálló szervezet, amelynek szakmai munkáját, erre vonatkozó kereset esetén csak bíróság ítélheti meg. "Nincs tehát olyan közigazgatási szerv, amelynek jogszabályi felhatalmazása, hatásköre lenne arra, hogy a PSZÁF szakmai munkáját vizsgálja, értékelje, illetőleg ezzel kapcsolatban bárki felelősségére vonatkozó megállapításokat tegyen" - állítja a közlemény.

A Pénzügyminisztérium augusztus 20-án közölte, hogy azonnali hatállyal vizsgálatot indított az intézmény szerepének tisztázására, annak megállapítása érdekében, hogy milyen felelősség terheli a felügyeletet a K&H bankcsoportnál kialakult helyzetért.

Nem kaptak értesítést

A PSZÁF közleménye megállapítja, hogy sem írásban, sem szóban semmiféle hivatalos értesítést nem kapott az esetlegesen a felügyelettel szemben indított vizsgálatok megkezdéséről, ezek tartalmáról. A közlemény szerint a K&H bankcsoporttal kapcsolatos ügyekben a pénzügyminiszter csupán összefoglaló tájékoztatást kért a PSZÁF elnökétől, ezt megadták.

A PSZÁF elnökének visszahívásával kapcsolatban a felügyelet közleménye kitért arra, hogy Szászt köztisztviselőként csak szabályos fegyelmi eljárás keretében lehet elmarasztalni, "csak ezután kezdeményezhető az Országgyűlés döntése".