Emőke
-4 °C
9 °C

Néhány héten belül felállhat a PSZÁF új vezetése

2004.04.06. 08:18
A parlament 191 igen szavazattal, három ellenében elfogadta a befektetők és a betétesek fokozott védelmével kapcsolatos egyes törvények módosítására vonatkozó, PSZÁF-törvényként ismertté vált jogszabályt hétfőn. A módosítással lehetőség nyílik a szervezet átalakítására is, várhatóan néhány héten belül felállhat székéből a PSZÁF vezetése.
Az Országgyűlés által tavaly december 15-én elfogadott, ki nem hirdetett törvény ügyében a köztársasági elnök fordult az Alkotmánybírósághoz (AB) előzetes normakontrollt kérve. Mádl Ferenc különösen a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) vezetőire vonatkozó rendelkezéseket ítélte aggályosnak.

Az AB március 23-i határozatában az alaptörvénybe ütközőnek minősítette a jogszabály azon rendelkezéseit, amelyek a PSZÁF elnöke és helyettesei megbízatásának megszűnésével kapcsolatban állapítottak meg szabályokat, ezért került ismét a törvényhozás elé a jogszabály.

Jöhet az új vezetés?

Mivel a koalíciós többség adott, így megnyílik a lehetőség a szervezet átalakítására is. A felügyeleti tanács elnöke megválasztásával és legalább két további tagja kinevezésével megszűnik a hivatalban lévő elnök és elnökhelyettesek megbízatása és köztisztviselői jogviszonya.

A felügyelet elnökét a Parlament választja majd, meg, míg a felügyeleti tanács tagjait az államelnök.

A felügyelet elnökének posztjára a Magyar Hírlap értesülései szerint Singlovics Bélát, a Budapest Bank, majd a Postabank korábbi vezérigazgatóját kívánja jelölni a kormányfő. Az ismert bankszakember a lap információi szerint bírja a politikai pártok támogatását, így megválasztása valószínű.

A tanács megalakulásához viszont már elég két tag kinevezése, vagyis elegendő ha Mádl Ferenc két jelölt személyére bólint rá. Így akár május elejére felállhat a PSZÁF új vezetése - és ezzel egyidőben megszűnik a jelenlegi elnök és két helyettesének megbízatása is.