Ágnes
-1 °C
2 °C

Gyurcsány belejött, Orbán kiegyensúlyozott volt

2006.04.05. 22:09
Az elején Gyurcsány Ferenc volt a feszültebb, de a végére belejött, Orbán ehhez képest végig kiegyensúlyozottan beszélt és viselkedett, végig kerülte a konfliktust, mondta az Indexnek egy pszichológus. Egy szociálpszichológus szerint Orbán Viktor enervált volt, Gyurcsány pedig bántóan arrogáns.

"Kockázatos összecsapás volt" - értékelte az Indexnek Síklaki István szociálpszichológus Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor vitáját.

A szociálpszichológus úgy látta, hogy Orbán Viktor enervált volt, és kevés - az eddig rá jellemző - dinamzmus jellemezte. Gyurcsány Ferenc ugyanakkor belelendült szerepébe, sőt, már-már átesett a ló túloldalára, mondta Síklaki.

"Bántóan arrogáns" - mondta a szociálpszichológus, aki szerint viszont a szimpátia csak egy dolog, a lényeg, hogy a két vitázó közül az egyik folyamatosan kioktatta a másikat, aki ezt nem tudta igazán lereagálni, és együttérzést válhatott ki a nézőkben.

Nem látják rátermettnek

Orbán esetében az együttérzés viszont nem jó pozíció,mert "nem látják rátermettnek". Orbánnak ez azért lehetett vesztes kimenetelű helyzet, mert a választók gyengének láthatták, míg Gyurcsánynál a felkészültség és a dinamizmus imponálhatott.

Másik szempontból Gyurcsány igyekezett Orbán szavahihetőségét aláásni, amire Orbán a 3,2 milliós konzultációval válaszolt. De, kérdéses stratégia, hogy miért konzultál? "Ne konzultáljon a fél világgal", hanem legyen határozott, vélekedett a szociálpszichológus, aki szerint ebből a kompetenciaversenyből Gyurcsány jött ki jobban.

A holnapi vitára vonatkozó kérdésünkre Síklaki azt feltételezte, hogy Orbán Viktorral három párt vezetője áll majd szemben. Kuncze Gábor álláspontját ismerjük, Dávid Ibolya pedig többször Orbán kritikusaként exponálta magát. A háromfrontos támadás kétélű fegyver: Orbánt megsajnálhatják, de a Fidesz kormányfőjének más a pozícionálása.

Nem mennek bele még egyszer

Síklaki szerint a csütörtöki vitában a két kisebbik párt vezetőjének, Kuncze Gábornak és Dávid Ibolyának súlyukhoz képest nagyobb szerep jut. "A szerdai kockázatos összecsapás volt, ebbe a két nagy párt miniszterelnök-jelöltje nem megy bele még egyszer, és inkább átadják majd a terepet az SZDSZ-nek, és az MDF-nek" - vélekedett Síklaki István.

Gesztusok, hanghorodzás

Gyurcsány konfrontatívabb, Orbán visszafogottabb volt, mondta az Indexnek Molnár Anita pszichológus, aki szerint a választók a Fidesz elnökétől nem szokták meg. Elmondta, hogy főként a nem verbális kommunikációt (gesztusok, mimika, testtartás, hangszín, beszédritmus, hanghordozás) figyelte, és ebben a kormányfő sokkal inkább viselkedett vitafélként. Folyamatosan riválisához beszélt, miközben Orbán a tévénézők, a választók felé nézett és szólt, és ezzel bevonta a nézőket is a beszélgetésbe.

Molnár Anita szerint az elején Gyurcsány Ferenc volt a feszültebb. Ez látszott a testtartásából, egyik öklét ökölbe szorította, bizonytalan hangon, magas hangszínen szólalt meg. A vita második felére viszont egyre magabiztosabbá vált, letámaszkodott, agresszívabban gesztikulált és beszélt, hangja egyre mélyebb, hangosabb és erősebb lett. Ebből a pszichológus szerint előjött a provokációs, konfrontatív stílus.

Orbán ehhez képest végig kiegyensúlyozottan beszélt és viselkedett, végig kerülte a konfliktust. A Fidesz elnöke Molnár Anita szerint lazábban indult, mosolygott, de a mosolygás a végére elmaradt.