Ágnes
-1 °C
2 °C

Árverseny a patikákban?

2005.05.25. 08:05
Októbertől árverseny kezdődhet a patikákban, ha a parlament elfogadja a gyógyszerpiaci rendtartásról szóló törvényt. A nem támogatott gyógyászati termékek árának felszabadítása a patikusok érdekvédelmi szervezete szerint "kiszámíthatatlanná tenné az árakat". A nem támogatott termékek tavaly hatvanötmilliárdos piaca közel tizenkétmilliárdos nyereséget termelt.

Októbertől megszünhet az egészségbiztosító által nem támogatott gyógyszerek egységes patikai ára, írja a Népszabadság. A parlamenti szavazás előtt álló, a gyógyszerpiaci rendtartásról szóló törvény értelmében a gyógyszertárak maguk szabhatnák meg a mintegy tízezer, ártámogatás nélküli készítmény árát. A törvényjavaslat célja, hogy a gyártók által az éles versenyben gyakorta nyújtott kedvezmények eljussanak a fogyasztókhoz is.

A patikusok érdekvédelmi szervezete tiltakozik a módosítás ellen. "Az intézkedés kiszámíthatatlanná tenné a betegek számára az árakat", nyilatkozta a Népszabadságnak Hávelné Szatmári Katalin, a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke. Fliegauf Mária, a III. kerületi Lukács Gyógyszertár vezetője szerint a döntés csak a nagy patikáknak kedvez, mivel a nagykereskedő százmillió forintos havi megrendelés felett ad csak két és félszázalékos kedvezményt.

A statisztikai adatok szerint ugyanakkor a szabad árszabás jelentősen csökkentheti a gyógyszerárakat, tekintve, hogy a gyógyszertárak tavaly a nem támogatott patikaszerekkel kereskedve hatvanötmilliárd forintos forgalom mellett tizenegy és félmilliárd forintos haszonra tettek szert. Skultéty László, a GKI-Egészségügy-kutató Intézet vezetője szerint az árak felszabadítása akár másfélmilliárd forinttal is csökkentheti az árrést.