Emma
9 °C
26 °C

A Fidesz megismételtetné a választást Püspökladányban

2006.04.30. 22:02
A Fidesz Püspökladányban a választás második fordulójának megismétlését kezdeményezi. Az ellenzéki párt Győrben, Kiskunfélegyházán, Edelényben, Nagykállón és Cegléden kérte a szavazatok ismételt összegzését. Szijjártó Péter Győrben tett panaszát azonban már el is utasította a választási bizottság. A külföldi voksok beérkezésével az Országgyűlés összetétele érdemben nem változott: Kiskunfélegyházán fordítani tudott az MSZP-s jelölt, a Fidesz pedig az országos listán jutott egy helyhez.

A választás második fordulójának megismétlését kezdeményezi a Fidesz Hajdú-Bihar megye 6. számú választókerületében - közölte Szijjártó Péter, a Fidesz.

A szóvivő azt mondta, olyan bizonyítékok vannak a birtokukban, amelyek véleményük szerint indokolja a szavazás megismétlését Püspökladányon. Arra a kérdésre, hogy melyek ezek a bizonyítékok, nem kívánt válaszolni. Annyit mondott, hogy ezeket kedden hozzák nyilvánosságra.

A választókerületben Csontos János, az MSZP jelöltje 385 szavazattal szerzett többséget a Fidesz-KDNP színeiben induló Arnóth Sándor előtt.

Huszonegy jogorvoslati kérelem
Nyolc megyében és a fővárosban összesen 21 jogorvoslati kérelem érkezett az országgyűlési választások második fordulójának szombaton kihirdetett, nem hivatalos végeredménye ellen. Ezekben vagy a szavazatok újraszámlálását vagy új szavazást kértek a pártok - közölte Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője. A panaszok beadásának végső határideje vasárnap délután 16 óra volt. A főváros mellett Bács-Kiskun, Borsod, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Vas megyékben ült össze vasárnap, illetve ül össze hétfőn, legkésőbb kedden a területi választási bizottság és hozza meg döntését.

A szocialisták szerdán Kecskeméten kezdeményezték a választás második fordulójának megismétlését. A második fordulót itt Horváth Zsolt, a Fidesz jelöltje nyerte, Szécsi Gábor, az SZDSZ-MSZP közös jelöltje előtt.

Az egyéni választókerületi választási bizottság szerdán úgy döntött, hogy a választás eredményét több esemény alapvetően befolyásolta, ezért a választást május 7-én megismétlik.

A döntés ellen fellebbezést nyújtott be Horváth Zsolt, a fellebbezésről hétfőn dönt a területi választási bizottság.

Ha a választási bizottság határozata jogerőre emelkedik, és a szavazást megismétlik, a külföldi voksokat a megismételt forduló eredményeihez adják hozzá.

Beérkeztek a külföldi szavazatok

Összeszámolták a külképviseleteken leadott szavazatokat, így szombaton 109 választókerületben hirdetett végeredményt a választási bizottság. A beérkező szavazatok érdemben nem befolyásolták a választás eredményét.

Az már biztosnak tűnik, hogy Kiskunfélegyházán fordítani tudott az MSZP-s jelölt. Itt mindössze 37 szavazattal vezetett a fideszes Endre Sándor az MSZP-s jelölttel, Garai István Leventével szemben. A külföldi szavazatok összeszámlálásával megfordult a sorrend, és Garai István lett a befutó jelölt 73 szavazattal előzve meg Endrét.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 8-as választókerületben, Edelényben nem jött össze a Fidesz-bravúr. Bár az első helyezett Gúr Nándort (MSZP) megközelítette Molnár Oszkárt, de kilenc szavazattal kevesebbet számoltak össze.

A külföldi szavazatok beérkezésével az Országgyűlés összetétele nem változott: az MSZP-nek továbbra is 190 képviselője ülhet a Parlamentbe. A töredékszavazatok ugyanis az országos listán kiegyenlítették a megfordult körzetben szerzett mandátumból származó előnyt. (Egyéniből az MSZP 98, a Fidesz 68, az országos listáról az MSZP 17, a Fidesz 27 képviselője jutott az Országgyűlésbe.)

Újraszámlását kérnek öt helyen

A jelenlegi állás szerint a Vas megyei Szabó Lajos lecsúszott a szocialisták országos listájának befutó helyéről, az 56. helyről Tóth Károly jutott be utolsóként. A Fidesz viszont nyert egy helyet az országos listán, a cigány származású Varga József erősítheti az ellenzéki frakciót a Kiskunfélegyházán elbukó Endre Sándor helyett.

Tóth Károly megkeresésünkre - a hivatalos eredmény bejelentéséig - nem kívánta kommentálni a történeteket.

Vasárnapig a Fidesz öt helyen, Győr-Moson-Sopron megye 3-as számú (Győr), Bács-Kiskun megye 5-ös számú (Kiskunfélegyháza), Borsod-Abaúj-Zemplén megye 8-as számú (Edelény), Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 4-es számú (Nagykálló) és Pest megye 15-ös számú (Cegléd) választókerületében kérte a szavazatok ismételt összegzését.

Ezekben a választókerületekben a Fidesz szerint egészen kicsi a szavazatkülönbség az első és a második helyezett között, rendkívül magas az érvénytelen szavazatok száma és a párt delegáltjai "sok szavazatszámlálási szabálytalanságról tudósítottak".

Nagykálló Fidesz-KDNP-s képviselőjelöltje, Tóth András például 393 vokssal maradt le a szocialista jelölt, Demendi László mögött. Győrben Szijjártó Péter 127 szavazattal szorult a második helyre az MSZP jelöltje, Balogh József mögött.

Elutasították Szíjjártó panaszát

Szijjártó Péter panaszát már el is utasította a Győr-Moson-Sopron megyei területi választási bizottság - mondta Schmuck Tamás, a testület elnöke. A 3. számú győri országgyűlési egyéni választókerületben helybenhagyták a választási eredményét megállapító döntést.

Az elnök indoklásul elmondta: az érintett körzetben a több mint 34 ezer leadott szavazat mellett mindössze 75 érvénytelen szavazat volt. Ez a korábbi statisztikákkal összevetve nem nevezhető nagyszámú érvénytelen szavazatnak, amire Szijjártó Péter hivatkozott, kérve a szavazatok újraszámlálását. Az elrontott szavazatok száma pedig a mintegy kéttucatot érte el, ez nem befolyásolja a választás eredményét - tette hozzá az elnök.

Az elnök rámutatott, a törvény nem ad lehetőséget arra, hogy egy szavazókör szavazólapjait érvénytelenítsék. Ezt a kezdeményezést azért tette a fellebbező, mert az egyik szavazóurna záró címkéi el voltak szakadva, amikor az urna a győri polgármesteri hivatalba megérkezett.

Az egyik urna valóban bizonyos mértékig sérült volt, erről jegyzőkönyv is készült a helyi választási bizottságnál. A sérülés azonban nem volt olyan mértékű, hogy szavazatcserére adott volna lehetőséget - mondta Schmuck Tamás. Az érintett választókerület 52 szavazóköre közül a kifogásolt események háromban fordultak elő.

A területi választási bizottság döntésének felülvizsgálatát kérve a fellebbező a megyei bírósághoz fordulhat - mondta a választási bizottság elnöke.