Valér
4 °C
8 °C

Parassapuszta: őrizetben az összes szlovák határőr

2003.07.02. 17:50
A parassapusztai magyar-szlovák határon tíz magyar és huszonkét szlovák határőrt állítottak elő és vettek őrizetbe. A vád hivatali hatalommal való visszaélés, közelebbit azonban nem lehet tudni. Az elmúlt években számos alkalommal vettek őrizetbe tömegesen határőröket, de olyan is akadt, amikor egy fiatalembernek azért kellett távoznia a testületből, mert marihuánát találtak a gépkocsijában.
Tíz határőr ellen indult eljárás, hivatali hatalommal való visszaélés miatt Parassapusztán - tudta meg a HavariaPress. A határőröket szerdán, összehangolt nemzetközi eljárás keretében fogták el a Nógrád megyei határállomáson. Öt útlevélkezelőt szolgálati helyükön fogtak el, míg öt társukat továbbképzésről állítottak elő a rendőrök.

A tíz határőrt Budapestre vitték, velük szemben hivatali hatalommal való visszaélés gyanúja miatt indítottak eljárást. A határállomás működési zavarait fokozza, hogy a határ szlovák oldalán az átkelőhely teljes, 22 fős személyi állományát őrizetbe vették a szlovák nyomozók. A vizsgálat tényét a Határőrség illetve a Budapesti Katonai Ügyészség részéről is megerősítették. Az ügy részleteiről azonban egyelőre nem kívántak bővebb felvilágosítást adni. Az eset miatt a határállomáson megnövekedett várakozási időre kell számítani.

A szlovák oldalon a huszonkét gyanúsítottból tizenhatot őrizetbe vettek. Őket azzal vádolják, hogy pénzért kiléptető pecsétet adtak Magyarország felől érkező román állampolgároknak, akik így határ tényleges átlépése nélkül térhettek vissza magyar területre s szerezhettek ezzel a trükkel újabb harminc napos magyarországi tartózkodásra jogosító engedélyt. A tizenhat vámtiszten kívül egy terhes nő és három külföldön tartózkodó személy is van a gyanúsítottak között. A terhes nő szabadlábon védekezhet, a külföldön tartózkodókat hazatérésük után veszik őrizetbe.

Hasonló eset történt hétfőn az egyik pozsonyi vámudvarban, ahol az ügyeletben levő vámszolgálatosok teljes, mintegy harminc fős állományát vették őrizetbe, mert kiderült róluk, hogy hosszú idő óta legalább öt eurós "magánvámot" kényszerítenek ki a vámkezelésen jelentkező kamionosoktól, akiktől pénzen kívül üzemanyag formájában "természetbeni" magánvámot is szedtek.

Az elmúlt években többször is előfordult, hogy tömegesen vettek őrizetbe határőröket. Tavaly szeptemberben például a katonai ügyészség huszonnyolc salgótarjáni határőrt gyanúsított vesztegetéssel. A tiszthelyetteseket azzal gyanúsították, hogy a gyorsabb átkelés érdekében pénzt fogadtak el az autósoktól. Nem sokkal előtte öt, az udvari határátkelőhelyen szolgálatot teljesítő útlevélkezelőt bocsátottak el azonnali hatállyal. A hivatalos jelentés szerint "szolgálattal összefüggő mulasztás miatt" kellett távozniuk a Mohácsi Határforgalmi Kirendeltségről. Ugyancsak az elmúlt év nyarán egy 23 éves határőr törzsőrmester gépkocsijában találtak marihuánát.