Gyöngyi
9 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

Földrengés Heves megyében

2002.05.08. 22:46
Földrengést észleltek szerdán délután nem sokkal öt óra előtt Heves megyében, Tófalu térségében. A jelenség fél percig sem tartott, anyagi kárt nem okozott.
A kevesebb, mint 20 másodpercig tartó rengést érzékelték a település lakói, sőt mint az MTI megtudta a szomszédos községekben, Kápolnán és Aldebrőn is észlelték a helybeliek a talajmozgást. Ugyanakkor anyagi kár nem keletkezett.

A Magyar Tudományos Akadémia Szeizmológiai Obszervatóriumának tájékoztatása szerint 16 óra 57 perckor mozdult meg a föld a település közelében; a tudományos intézet mérései azt mutatják, hogy a talajmozgás magnitudója 2-es erősségű volt, a Richter-skála szerint.

Szabó Istvánné tófalui lakos a történtekről beszámolva az MTI-nek elmondta: az ágyon fekve arra lett figyelmes, hogy megmozdul alatta a bútor, és a talajból morajlást hall.

- Nagyon megijedtem és kiszaladtam a házból, később az utcán mondták az emberek, hogy valószínűleg földrengés volt - mondta.

A szintén Tófaluban élő Korponyiné Drahos Klára észlelése szerint nem csupán a bútorok, a falak és az ajtók, ablakok remegtek meg, hanem valami megmagyarázhatatlan melegség is áradt a földből. Mint mondta: mindenki az utcára szaladt, ám az egész jelenség szerencsére nem tartott 10-15 másodpercnél tovább.