Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Fidesz: Gyurcsány kormánya 'dumakormány'

2005.01.17. 15:54
Egy hetes kommunikációs offenzívát indít a Fidesz, hogy bemutassa "azokat a tényeket, amelyek rávilágítanak az ország valódi állapotára, mert az embereknek jogukban áll tudni, hogy milyen veszélyeknek vannak kitéve". Rogán Antal hétfői tájékoztatóján "dumakormánynak" nevezte Gyurcsány Ferenc kabinetét.

Az egyszerű emberek az életüket megkönnyítő lépéseket vártak Gyurcsány Ferenctől, azonban "eredmények helyett, ma már jól látszik, hogy csak beszéd és beszéd és beszéd érkezett" - mondta hétfői tájékoztatóján Rogán Antal, a Gyurcsány-kormány első száz napját értékelve.

"A kormány eltitkolja a tényeket"

A Fidesz frakcióvezető-helyettese hozzátette, véleményük szerint "Gyurcsány Ferenc kormánya dumakormány", amely eltitkolja az emberek elől a tényeket, ezért a Fidesz politikusai a következő egy hét alatt nyilvánosságra hozzák azokat a tényeket, "amelyek megmutatják az ország valódi állapotát, mert az embereknek jogukban áll tudni, hogy milyen veszélyeknek vannak kitéve".

Rogán Antal közölte, a Fidesz beszélni kíván a kormány fészekrakó programjáról, az államadósság mértékéről, az EU-s források felhasználásáról, a korrupcióról és a privatizációról is. "Azért kívánjuk ezt megtenni, mert egy felelős ellenzéki erőnek kötelessége az, hogy beszéljen a tényekről" - fűzte hozzá.

"A lakosság 33 százaléka a létminimum alatt él"

A politikus hangsúlyozta, a szegénység Magyarországon az elmúlt két és fél évben, az utóbbi fél esztendőben is, növekedett. A Gyurcsány-kormány nem beszél arról, hogy ma Magyarországon a lakosság 32 százaléka a létminimum alatt él, tette hozzá. Rogán Antal közölte, a Szociális Fórum jelentése szerint 2004-ben 3 millióan éltek a minimálbér felénél kisebb összegből, és egymillió embernek a rezsi kifizetése után mindössze havi 3400 forintja marad a megélhetésre.

Rogán Antal úgy vélte, a Magyarország számára 2004 és 2006 között rendelkezésre álló 675 milliárd forintos uniós forrás hetven százalékánál semmilyen lehívás, vagy kötelezettségvállalás nem történt az elmúlt fél évben.