Eleonóra
-1 °C
2 °C

Az osztrák bőrgyárak miatt ismét habzik a Rába

2005.01.17. 11:28
Levélben sürgeti Ausztriát a magyar környezetvédelmi minisztérium, hogy minél előbb számolja fel a jennersdorfi bőrgyáraktól eredő szennyezést, ami a Rába négy éve tartó habzását okozza. A szennyezés természetkárosítást a minisztérium szerint nem okoz, de a turistákat és a horgászokat elriasztja a folyótól.
Ismét habzik a Rába, a jelenség ma már egyáltalán nem számít különlegességnek, hiszen négy év óta szinte folyamatos, mondta az MTI-nek hétfőn Labritz Béla, a szentgotthárdi önkormányzat környezetvédelmi bizottságának elnöke.

Naftalin-szulfid okozza

Az évek óta tartó szennyezésért a korábban feltételezett algaelszaporodás helyett az ausztriai jennersdorfi (gyanafalvai) bőrgyárak a felelősek. Nagy Zsolt országgyűlési képviselő még 2003-ban tett fel kérdést a parlamentben Persányi Miklósnak. A környezetvédelmi miniszter válaszában egy osztrák-magyar közös vizsgálat lefolytatására tett ígéretet.

A következő év nyarára kiderült, hogy naftalin-szulfid okozza a folyó habzását. Varga Miklós helyettes államtitkár akkor úgy nyilatkozott: a bőrgyárak által kibocsátott szennyezőanyag mindkét országban a környezetvédelmi határérték alatt marad, a folyó élővilágát nem károsítja, a habzás jogi lépésnek nem lehet alapja. Az osztrákoknak december végéig kellett elkészíteniük egy anyagot arról, hogyan kívánják megszüntetni a habzást.

Csúnya és büdös

"Az osztrákok anyagát még nem kaptuk meg, ezen a héten egy sürgető levelet küldünk, amire két héten belül illik válaszolniuk" - mondta az Indexnek Varga Miklós. A környezetvédelmi helyettes államtitkár megerősítette, hogy nincs bizonyítva a káros hatás, ezért a levélen kívül más eszköz nincs a magyar fél kezében. "A folyó habzása ugyanakkor nagy károkat okoz a turizmusnak, a horgászatnak, csúnya és büdös - mondta Varga Miklós. - A szennyezés esztétikai problémát jelent, bár minden nem természet közeli anyag hatása nehezen ismerhető meg".

A puhatestűek megsínylették

"A kémiai vizsgálat ugyan nem állapított meg természetkárosítást, de az általunk megkérdezett biológusok szerint indokolt lenne egy alapos biológiai vizsgálat is, mert állításuk szerint a habzást megsínylették a vízben élő puhatestű élőlények, ez pedig kárt okoz az egész táplálékláncban" - mondta a szentgotthárdi környezetvédelmi bizottság elnöke.

Labritz Béla, a környezetvédelmi bizottság elnöke szerint elkeserítő, hogy évek óta hiába emelik fel szavukat a habzás ellen, hiába tartanak nemzetközi konferenciákat a Rábáról, hiába ült össze és hozott határozatot témában a magyar-osztrák határvízi bizottság, mégsem történik semmi.