Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Civilek takarítottak a Rába partján

2007.05.12. 16:25
Hétvégén több Rába-menti település lakói nekiestek, és megtisztították a Rába partjának 90 kilométeres szakaszát a civilizációs hulladéktól. Az akciót a határ túloldalán kezdték, a munkában osztrák környezetvédők is részt vettek. A civileket nem kedvetleníti el, hogy az osztrák bőrgyárak kijelentették, nem zárják be kapuikat, mondta a főszervező.

Több Rába-menti település lakói is csatlakoztak ahhoz az akcióhoz, amelynek köszönhetően szombaton a folyó 90 kilométer hosszúságú szakaszán kenukkal, gyalogosan, illetve a járhatatlan terepeken lóháton közlekedve megtisztították a folyó két partját az ott fellelhető civilizációs hulladéktól, szeméttől.

Osztrákok is takarítottak

Köbli József, a rendezvény főszervezője elmondta, akciójukat még pénteken, a folyó ausztriai szakaszán kezdték el osztrák környezetvédőkkel közösen. „Az ország több pontjáról, Budapestről, Leányfaluról, Szentendréről is érkeztek kenusok, hogy velünk együtt a folyópart megtisztításán dolgozzanak, 35-40 hajóban közel 90-en indultak ma útnak” - mondta.

Hozzátette, az év elején alakult Felső Rába-menti Turisztikai Régió mind a 16 települése csatlakozott az akcióhoz, sokan részt vettek a munkában a helyi polgármesteri hivatalok dolgozói és a települések lakói közül is. A takarítással több köbméternyi szemetet gyűjtöttek össze a vízpartról.

Folytatják az akciót

Köbli József kijelentette, a Rábáért aggódókat nem kedvetleníti el, hogy az osztrák hatóságok egyelőre nem akarják bezárni a folyó habzását okozó ausztriai bőrgyárakat. "A civil kurázsi része volt az is, hogy akciónkat Ausztriában kezdtük, osztrák szomszédaink a vita miatt nem sértődtek meg, csatlakoztak hozzánk, egészen a határig együtt dolgoztunk" - mondta.

Szavai szerint a Rába megvédéséért, a környezet megóvásáért az akciót kezdeményező civil szervezetek tagjai mindenképp tenni akarnak és ez független attól, hogy milyen vita van a folyó szennyezése körül.

A Rába partszakaszának megtisztítása még vasárnap délelőtt is folytatódik, az akciót a szervezők félévente szeretnék megismételni.