Gusztáv
3 °C
7 °C

Civilek takarítottak a Rába partján

2007.05.12. 16:25
Hétvégén több Rába-menti település lakói nekiestek, és megtisztították a Rába partjának 90 kilométeres szakaszát a civilizációs hulladéktól. Az akciót a határ túloldalán kezdték, a munkában osztrák környezetvédők is részt vettek. A civileket nem kedvetleníti el, hogy az osztrák bőrgyárak kijelentették, nem zárják be kapuikat, mondta a főszervező.

Több Rába-menti település lakói is csatlakoztak ahhoz az akcióhoz, amelynek köszönhetően szombaton a folyó 90 kilométer hosszúságú szakaszán kenukkal, gyalogosan, illetve a járhatatlan terepeken lóháton közlekedve megtisztították a folyó két partját az ott fellelhető civilizációs hulladéktól, szeméttől.

Osztrákok is takarítottak

Köbli József, a rendezvény főszervezője elmondta, akciójukat még pénteken, a folyó ausztriai szakaszán kezdték el osztrák környezetvédőkkel közösen. „Az ország több pontjáról, Budapestről, Leányfaluról, Szentendréről is érkeztek kenusok, hogy velünk együtt a folyópart megtisztításán dolgozzanak, 35-40 hajóban közel 90-en indultak ma útnak” - mondta.

Hozzátette, az év elején alakult Felső Rába-menti Turisztikai Régió mind a 16 települése csatlakozott az akcióhoz, sokan részt vettek a munkában a helyi polgármesteri hivatalok dolgozói és a települések lakói közül is. A takarítással több köbméternyi szemetet gyűjtöttek össze a vízpartról.

Folytatják az akciót

Köbli József kijelentette, a Rábáért aggódókat nem kedvetleníti el, hogy az osztrák hatóságok egyelőre nem akarják bezárni a folyó habzását okozó ausztriai bőrgyárakat. "A civil kurázsi része volt az is, hogy akciónkat Ausztriában kezdtük, osztrák szomszédaink a vita miatt nem sértődtek meg, csatlakoztak hozzánk, egészen a határig együtt dolgoztunk" - mondta.

Szavai szerint a Rába megvédéséért, a környezet megóvásáért az akciót kezdeményező civil szervezetek tagjai mindenképp tenni akarnak és ez független attól, hogy milyen vita van a folyó szennyezése körül.

A Rába partszakaszának megtisztítása még vasárnap délelőtt is folytatódik, az akciót a szervezők félévente szeretnék megismételni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!