Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Greenpeace: Sózzák a Rábát az osztrák gyárak

2007.05.30. 13:51
A Greenpeace által megbízott akkreditált osztrák és magyar laboratóriumok az osztrák törvények által szabott határértékek többszörösét mérték egyes vegyületeknél, a stájerországi Feldbachban a Rába folyóba engedett ipari szennyvízből vett mintákon - közölték a nemzetközi környezetvédő szervezet osztrák és magyar szekciójának szerdai grazi sajtótájékoztatóján.

A feldbachi Boxmark bőrgyár által a Rábába bocsátott szennyvízben a foszfor mennyisége a 10-szerese volt a megengedettnek, a vas és a szerves halogénvegyületeké 40-50 százalékkal haladta meg a határértéket, a lipofil anyagoknál 2-3-szoros túllépést mértek, mondta Nemes Noémi, a Greenpeace magyarországi kampányszervezője az MTI-nek telefonon.

A naftalin szulfonátok, amelyeket a habzás legfőbb okozójának tartanak, 5 milligramm/liter koncentrációban voltak jelen a szennyvízben, amely ötször nagyobb, mint az Ausztriában felületaktív anyagokra engedélyezett legmagasabb kibocsátási érték.

Sós, mint a tengervíz

Herwig Schuster, az osztrák Greenpeace kémiai szakértője a sajtótájékoztatón "döbbenetesnek" nevezte a sókibocsátást is. Mint mondta, "a szennyvíz majdnem olyan sós, mint a tengervíz". Szerinte egyértelmű, hogy a feldbachi bőrgyár a Rába-szennyezés egyik legfőbb okozója (a Rába szennyezéséért két stájerországi és egy burgenlandi bőrgyárat tesznek "felelőssé").

A Greenpeace rámutatott, hogy Európa minden országában korlátozzák a só kibocsátását a szennyvizekben. Magyarországon 2000 milligramm/liter a bőrgyári szennyvizek sótartalmának határértéke. Az összes vizsgált szennyvízmintában ennél jóval magasabb értéket mért a labor, a legrosszabb esetben 600 százalékos volt a túllépés.

Elhangzott, hogy Ausztriában semmiféle határértéket nem szabtak meg sóra, így akár tengervizet is ki lehetne bocsátani az élővizekbe. A szervezet szerint érthetetlen, hogy hogyan lehet 1,2 százalékos, a tengervízhez közel hasonló sótartalmú szennyvizet kiengedni egy érzékeny vízi ökoszisztémába.

Elavult engedélyek?

A Greenpeace álláspontja szerint elfogadhatatlan a gyár jelenlegi törvényes státusa is. Az 1994-es vízjogi engedély 1999-ben lejárt, és azóta a hatóságok nem döntöttek a gyár újabb engedélykérelméről. 1999-ben egy új, a bőrgyárakra nézve szigorúbb szabályozás lépett érvénybe, a feldbachi Boxmark törvényes működésének alapja viszont egy 13 évvel ezelőtti elavult vízjogi engedély.

A gyenge engedélyezés következtében a feldbachi gyár évi 7 ezer tonna sót juttat a Rábába. A Greenpeace szerint azonnal radikálisan csökkenteni kell a sókibocsátást, és külön kell választani a sót a szennyvíztől, mert a sós szennyvíz ellehetetleníti a biológiai tisztítást.

A második legfontosabb teendő a naftalin-1,5-diszulfonát kiváltása. Már az Európai Bizottság is javasolta ennek az anyagnak elsőbbségi veszélyes anyaggá minősítését rendkívül nehéz bonthatósága miatt - jelezte a Greenpeace.

A szervezet azonnali intézkedéseket sürgetett a feldbachi bőrgyárnál, és követelte, hogy az tíz napon belül értesítse a közvéleményt, milyen konkrét intézkedéseket tesz annak érdekében, hogy a szennyezést idén őszre felszámolja.