Ábrahám
17 °C
29 °C

Greenpeace: Sózzák a Rábát az osztrák gyárak

2007.05.30. 13:51
A Greenpeace által megbízott akkreditált osztrák és magyar laboratóriumok az osztrák törvények által szabott határértékek többszörösét mérték egyes vegyületeknél, a stájerországi Feldbachban a Rába folyóba engedett ipari szennyvízből vett mintákon - közölték a nemzetközi környezetvédő szervezet osztrák és magyar szekciójának szerdai grazi sajtótájékoztatóján.

A feldbachi Boxmark bőrgyár által a Rábába bocsátott szennyvízben a foszfor mennyisége a 10-szerese volt a megengedettnek, a vas és a szerves halogénvegyületeké 40-50 százalékkal haladta meg a határértéket, a lipofil anyagoknál 2-3-szoros túllépést mértek, mondta Nemes Noémi, a Greenpeace magyarországi kampányszervezője az MTI-nek telefonon.

A naftalin szulfonátok, amelyeket a habzás legfőbb okozójának tartanak, 5 milligramm/liter koncentrációban voltak jelen a szennyvízben, amely ötször nagyobb, mint az Ausztriában felületaktív anyagokra engedélyezett legmagasabb kibocsátási érték.

Sós, mint a tengervíz

Herwig Schuster, az osztrák Greenpeace kémiai szakértője a sajtótájékoztatón "döbbenetesnek" nevezte a sókibocsátást is. Mint mondta, "a szennyvíz majdnem olyan sós, mint a tengervíz". Szerinte egyértelmű, hogy a feldbachi bőrgyár a Rába-szennyezés egyik legfőbb okozója (a Rába szennyezéséért két stájerországi és egy burgenlandi bőrgyárat tesznek "felelőssé").

A Greenpeace rámutatott, hogy Európa minden országában korlátozzák a só kibocsátását a szennyvizekben. Magyarországon 2000 milligramm/liter a bőrgyári szennyvizek sótartalmának határértéke. Az összes vizsgált szennyvízmintában ennél jóval magasabb értéket mért a labor, a legrosszabb esetben 600 százalékos volt a túllépés.

Elhangzott, hogy Ausztriában semmiféle határértéket nem szabtak meg sóra, így akár tengervizet is ki lehetne bocsátani az élővizekbe. A szervezet szerint érthetetlen, hogy hogyan lehet 1,2 százalékos, a tengervízhez közel hasonló sótartalmú szennyvizet kiengedni egy érzékeny vízi ökoszisztémába.

Elavult engedélyek?

A Greenpeace álláspontja szerint elfogadhatatlan a gyár jelenlegi törvényes státusa is. Az 1994-es vízjogi engedély 1999-ben lejárt, és azóta a hatóságok nem döntöttek a gyár újabb engedélykérelméről. 1999-ben egy új, a bőrgyárakra nézve szigorúbb szabályozás lépett érvénybe, a feldbachi Boxmark törvényes működésének alapja viszont egy 13 évvel ezelőtti elavult vízjogi engedély.

A gyenge engedélyezés következtében a feldbachi gyár évi 7 ezer tonna sót juttat a Rábába. A Greenpeace szerint azonnal radikálisan csökkenteni kell a sókibocsátást, és külön kell választani a sót a szennyvíztől, mert a sós szennyvíz ellehetetleníti a biológiai tisztítást.

A második legfontosabb teendő a naftalin-1,5-diszulfonát kiváltása. Már az Európai Bizottság is javasolta ennek az anyagnak elsőbbségi veszélyes anyaggá minősítését rendkívül nehéz bonthatósága miatt - jelezte a Greenpeace.

A szervezet azonnali intézkedéseket sürgetett a feldbachi bőrgyárnál, és követelte, hogy az tíz napon belül értesítse a közvéleményt, milyen konkrét intézkedéseket tesz annak érdekében, hogy a szennyezést idén őszre felszámolja.