Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Meggazdagszunk a madárinfluenzán?

2005.11.17. 08:54
A madárinfluenza elleni magyar oltónyag akár 500 milliárd forintos bevételt is hozhat az országnak - mondta az egészségügyi miniszter az MTV esti híradójában. Rácz Jenő szerint már több mint 100 millió ampulla vakcinára érkezett megrendelés külföldről. Egymillió adag állítólag már el is készült, de titok, hol állították elő és hol tárolják.
Rácz Jenő a Magyar Televíziónak arról nyilatkozott, hogy az Egészségügyi Minisztériumba több mint 100 millió ampulla madárinfluenza elleni oltóanyagra érkezett megrendelés.

A szakminiszter szerint egy darab ampullát 25-30 dollárért lehet eladni a nemzetközi piacon, de már azon is gondolkodnak, hogy magának az oltóanyag előállításának licencét is értékesíti Magyarország. Ha törzskönyvezik a magyar oltóanyagot, akkor az ország bevétele ebből a gyógyszerből meghaladhatja az 500 milliárd forintot is – mondta Rácz.

Titkok

Magyarországon egymillió darab madárinfluenza elleni oltóanyag már elkészült. Az, hogy hol állították elő, illetve hogy hol tárolják a gyógyszert, titok. Szakértők szerint 100 millió ampulla oltóanyag akár egy év alatt legyártható - darabja körülbelül 5 dollárért. A vakcina törzskönyvezése legkésőbb februárban várható, ezután lehet majd megkötni az üzleteket.