Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Másfél év felfüggesztett börtön a főúttörőnek

2005.12.21. 16:19
Másfél év felfüggesztett börtönbüntetésre és félmillió forint pénzbüntetésre ítélte a bíróság nem jogerősen Rácz Pétert, a Magyar Úttörőszövetség elnökét különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt. Rácz, aki fellebbez a döntés ellen, mert ártatlannak vallja magát. A büntetőeljárás azért indult, mert a későbbi vád és a bíróság szerint is a főúttörő áron alul adta el a szövetség vadászházát.

Másfél év felfüggesztett szabadságvesztésre és félmillió forintos pénzbüntetésre ítélte Rácz Pétert, az úttörőszövetség vezetőjét különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt a Budai Központi Kerületi Bíróság szerdán kihirdetett elsőfokú, nem jogerős ítéletében.

A büntetőeljárás 2002-ben, hetekkel az országgyűlési választás előtt kezdődött Rogán Antal fideszes országgyűlési képviselő feljelentésére. A rendőrség előbb megszüntette, majd az ügyészség utasítására újraindította a nyomozást, melyben tavalyelőtt gyanúsították meg Rácz Pétert.

A Fővárosi Főügyészség kiemelt ügyek osztálya által emelt vád szerint a Magyar Úttörők Szövetségének ügyvezető elnöke mintegy 82 millió forint vagyoni hátrányt okozott azzal, hogy 1999-ben 14,2 millió forintért adta el a szervezet csillebérci táborának területén fekvő, 94 millió forint értékű ingatlant. Az ügyészség szerint Rácz Péter szándékosan értékesítette valódi értékénél jóval alacsonyabb áron az ingatlant.

Rácz unokatestvére lett a résztulajdonos

Az egyik korábbi tárgyaláson Rácz Péter bírói kérdésre elmondta, hogy az ingatlan 1999 márciusi értékesítését követő hónapban a vásárló Bau-bérc Kft. 50 százalékos tulajdonosa lett unokatestvére, a másik 50 százalékos tulajdonrészt pedig egy kínai állampolgár szerezte meg. Arra a kérdésre, hogy mindez puszta véletlen-e, a vádlott leszögezte: nem működött közre rokona tulajdonszerzésében.

Az adásvétel után egyébként a Bau-bérc Kft. az úttörőszövetségtől kapott tervek alapján felújíttatta az épületet, amelyet azóta a szövetség bérel. A vádlottak az eljárás során mindvégig tagadták a terhükre rótt cselekményeket. Rácz Péter a szerdai tárgyaláson az utolsó szó jogán ártatlanságát hangoztatta és utalt az ügy politikai vonatkozásaira.

A szerdán kihirdetett ítélet szerint mind Rácz Péter, mind a per másodrendű vádlottja - aki ingatlanszakértőként a vadászház értékét 14,2 millió forintra becsülte - bűnös különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelésben. Az ingatlanforgalmi szakértő bűnsegédként követte el tettét, őt a bíróság 216 ezer forint pénzbüntetésre ítélte.

Az ítélet szóbeli indoklásában Barna György bíró kifejtette: a szakértő értékbecslése több pontatlanságot is tartalmazott, így például "irreálisan alacsony" fajlagos áron vette figyelembe a terület értékét. Hozzátette: Rácz Péternek tisztában kellett lennie azzal, hogy az értékbecslés valótlan tartalmú, és ezért a 15 milliós árért 1999-ben egy jobb helyen lévő panellakást lehetett kapni. Az elsőrendű vádlott volt megbízva az úttörőszövetségben a vagyonkezeléssel. Miután pedig a szakértő véleménye segítségével a 94 milliós ingatlant 15 millióért értékesítette, vagyoni hátrányt okozott.

Enyhítő körülmények

A bíróság enyhítő körülményként vette figyelembe Rácz Péter esetében a büntetlen előéletet, továbbá hogy hét év telt el a bűncselekmény elkövetése óta. A bíróság egyik vádlott esetében sem értett egyet az ügyészség által indítványozott, foglalkozástól eltiltás mellékbüntetés kiszabásával. Az ítélet ellen a vádlottak és védőik felmentésért fellebbeztek.

Az ügyész az elsőrendű vádlott esetében a próbaidő és a pénzbüntetés vonatkozásában súlyosításért, a másodrendű vádlott esetében felfüggesztett szabadságvesztés kiszabása és a pénzbüntetés súlyosítása érdekében fellebbezett. Emellett mindkét vádlott vonatkozásában ismét indítványozta a foglalkozástól eltiltás mellékbüntetés kiszabását is.

A Fővárosi Bíróságon folytatódik a per

A büntetőper a Fővárosi Bíróságon folytatódik majd másodfokon. Rácz Péter az ítélethirdetés után újságíróknak elmondta: meglepőnek tartja az indoklást, és azt, hogy a bíróság a saját maga által kirendelt szakértő véleményét sem fogadta el. Megjegyezte: a beszerzett kilenc szakértői véleményből hét azt támasztja alá, hogy az ingatlan értéke 15 millió forint volt, kettő pedig azt, hogy 90 millió.

A főúttörő kérdésre válaszolva elmondta: felajánlja, hogy lemond elnöki tisztségéről. Hozzátette: bár nem tudja bizonyítani az ügy politikai motiváltságát, figyelemre méltónak tartja, hogy fideszes országgyűlési képviselő tett feljelentést az ügyben. Elmondta azt is, hogy amikor Budapesten van, a vadászházban alszik.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Roger Moore Viszlát...

3200 Ft
2720 Ft