Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

A kulturális bizottság vizsgálná egy rádiós elbocsátását

2003.03.26. 13:06
Az Országgyűlés kulturális bizottságához fordult a Magyar Rádió két szakszervezeti tisztviselője, mert szerintük politikai okokból távolítottak el egy újságírót a rádiótól. Szabó Zoltán szocialista képviselő szerint immár bizonyos, hogy megfélemlítés zajlik a rádióban.
Az Országgyűlés kulturális bizottsága kíván foglalkozni egy rádiós újságíró elbocsátásával, amihez az intézmény szakszervezetei szerint egy - politikai felhangoktól nem mentes - tudósítás valamint az ezt követő politikai bosszú vezetett. Szabó Zoltán szocialista képviselő, a kulturális bizottság tagja mindebben megerősítését látja annak, hogy megfélemlítés zajlik a rádióban.

A nagypolitika és a személyes egzisztencia

A tudósítás a kulturális bizottság múlt heti kihelyezett üléséről szólt, amely a Károlyi Palotának, és az alá szervezett intézményeknek a sorsát hivatott tisztázni. Hankiss Ágnes, a Károlyi Palota Kulturális Központ és a Hamvas Intézet vezetője valamint a kormányzat nincsenek jóban egymással: a vádaskodásoktól sem mentes vitában kormányzati részről szakmai okokkal magyarázzák Hankiss hatáskörének tervezett csökkentését, az igazgatónő szerint pedig politikai üldözés zajlik.

Szabó úgy vélekedik, hogy az ominózus múlt heti ülésen az intézet igazgatónője nem tudta megvédeni a maga álláspontját a bizottság szocialista-szabaddemokrata koalíciós tagjainak érveivel szemben, s az erről szóló - Szabó szerint tárgyszerű és elfogulatlan - tudósítás bosszanthatta fel azokat, akik végül, indoklás nélkül felmondtak Dorogi Katalin tudósítónak. A szakszervezet Pető Ivánhoz, a bizottság elnökéhez írt beadványában ismerteti a menetét annak, ahogyan megváltak a "kolléganőtől", akit ráadásként valamennyi műsorból is kitíltottak.

A tudósítást kirúgás követte

Az Esti krónikában elhangzott tudósítás másnapján a szerkesztőségvezető magához kérette az újságírónőt, s részletesen kikérdezte annak részleteiről, majd másnap a Kossuth adó főszerkesztője indoklás nélkül felmondott Dorogi Katalinnak. Szabó szerint gyanúra ad okot, hogy Hankiss Ágnes a Magyar Rádió Közalapítvány kuratóriumi elnökségébe delegált fideszes tag, s hogy szinte közvetlenül a tudósítást követően elbocsátották az újságírónőt.

"Nem állítjuk, hogy összefüggés van, de az időbeni egybeesés miatt tisztázni szeretnénk a rádió vezetésével, és Hankiss Ágnessel, hogy van e kapcsolat a két esemény között" - mondta Szabó. A bizottság elé Pető Iván elnök terjesztette a levelet, az ellenzék pedig javasolta, hogy kérjék fel a rádió közalapítványának elnökét, Szadai Károlyt, valamint Hankiss Ágnest, hogy tisztázzák a helyzetet. Az ügy érdekessége, hogy a kulturális bizottságnak nincs törvényi kontrollja a rádió felett.

Nem ügy ez az ügy

A Kossuth rádió adófőszerkesztője, Perjés Klára az MTI-nek szégyenletesnek nevezte, hogy egyetlen külső munkatárs elbocsátása miatt megfélemlítéssel vádolják a Magyar Rádiót. Mint mondta, az elbocsátott újságíró külső munkatárs volt, akinek szerződését korábban, a felmerült problémák miatt nem hosszabbították meg. Szerinte a Károlyi-palotában tartott bizottsági ülésről szóló beszámoló "legfeljebb csepp lehetett a tengerben". A Népszabadságnak pedig azt mondta, hogy ez az ügy - nem ügy. Dorogi szerződése szerint a felmondást nem kell indokolni, ezzel kapcsolatban Perjés megjegyezte, hogy az újságíróra sokat panaszkodtak a főnökei. A Károlyi-palotáról szóló tudósításról Perjés közölte: "az sem volt egy pompás darab".

Hankiss Ágnest eddig nem értük el.