Mátyás
-6 °C
1 °C

A honvédség nem veszi át a norvég rádiókat

2004.04.08. 09:42
A Kongsberg norvég vállalattól 9000 darab harcászati rádiót rendelt a Honvédelmi Minisztérium. Az első, 200 darabos szállítmány meg is érkezett Magyarországra, azonban a tárca műszaki problémák miatt visszaküldi a szériát - írja a csütörtöki Népszabadság.
Nem vette át a honvédelmi tárca a Norvégiából rendelt harcászati URH-rádiók első szállítmányát - értesült a Népszabadság. A minisztérium szerint a mobiltelefonnál alig nagyobb kézi rádiók több, a szerződésben előírt feltételnek nem felelnek meg. Nem alkalmasak például a szöveges üzenetek biztonságos küldésére.

Kijavítanák

A hiányosságok már a Norvégiában elvégzett vizsgálatokon is kiderültek, de a cég mégis leszállította a rádiókat, az első ütem határideje ugyanis március 26-a volt. A norvégok ígéretet tettek a problémák gyors megoldására.

A norvég cég még 2002-ben nyerte meg a rádiótendert, ám majdnem egy év telt el a szerződéskötés aláírásáig. Juhász Ferenc frissen kinevezett védelmi miniszter ugyanis sokáig lebegtette elődjének a választások előtt néhány nappal hozott döntésének jóváhagyását - írja a napilap.

Huzavona

A lap szerint több szakértő azért adott hangot aggodalmának, mert szerintük egy kellően ki nem próbált rádióval nyertek a norvégok. A késleltetés a két ország diplomáciai kapcsolatait is megterhelte, míg végül tavaly márciusban szignálták a megállapodást.