Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Kondor új döntést hozott a hirdetésről

2002.09.20. 09:30
Mégis sugározza a Magyar Rádió a kulturális tárca közérdekű közleményét, amelyben a szombati Kossuth-emlékünnepségre invitálják a hallgatókat - értesült a Népszabadság. Korábban a közmédium azt közölte az NKÖM-el, hogy a rendezvényre hívó hanganyag nem tekinthető társadalmi célú hirdetésnek, mert az burkolt kampányszöveg. A rádió elnöke felülbírálta a korábbi döntést, miután Görgey Gábor kulturális miniszter tiltakozott a határozat ellen.
Kondor Katalin, a közrádió elnöke felülvizsgálta az intézmény jogászainak az álláspontját, mely szerint a meghívó burkolt kampányszöveget tartalmaz, így azt nem adják le - értesült a Népszabadság.

Görgey tiltakozott

Görgey Gábor kulturális miniszter tegnap nyílt levélben tiltakozott a rádió vezetőjénél a hirdetés visszautasítása miatt, felhívta Kondor figyelmét, hogy a kifogásolt két mondat Kossuth Lajostól származó idézet.

A tárca a társadalmi céllal készített hirdetésében a Pesti Hírlapban 1841-ben Adó címmel megjelent Kossuth-cikkből idézte a "Váltsuk a reményt cselekvéssel!" mondatot, illetve az 1862-es Duna konföderációs tervezetből idézte a "Mosolygó jövőt mindannyiunk számára" mondatot - olvasható Görgey levelében.

A kormányfőnek és a kancelláriaminiszternek is eljuttatott levélre reagálva Kondor megjegyzi: kollégái "eredetileg természetesen nem tudták, hogy Kossuth-idézetekről van szó".

Az elnök elnézést kért

Egyébként soha nem az idézetek képezik a vizsgálat tárgyát, hanem a mondatok összefüggései. Szinte nincs is párt vagy kormányzati szerv, amelynek a különböző eseményekre történő felhívását ne utasítottuk volna el alkalmanként, kérve őket a szöveg átdolgozására. Ez eddig gondot nem okozott - írta Kondor, a miniszter elnézését kérve az esetleges félreértésért.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!