Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az NKÖM pert fontolgat a Magyar Rádió ellen

2002.09.25. 22:13
A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) levelet írt Kondor Katalinnak, a Magyar Rádió elnökének. Lugosi Viktória, az NKÖM kommunikációs igazgatója azt írja, a tárca jogi lépések megtételét fontolgatja, valamint, hogy panasszal fordul az ORTT-hez, mert a rádió rövid időn belül második alkalommal tagadja meg a kulturális minisztérium közérdekű közleményének sugárzását.
A Magyar Rádió megtagadta a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése közleményének sugárzását, mert Csehák Judit szociális miniszter és Görgey Gábor, a kulturális tárca vezetője kéri a hallgatókat adakozásra. A miniszterek az október 5-i könyvgyűjtő akciót népszerűsítenék.

Értetlenül és felháborodással olvastam a mai lapokban Morvai Katalin szóvivő nyilatkozatát, melyben - az "Ajándékozzunk könyvet, hogy mások is olvashassanak" szlogent viselő karitatív könyvgyűjtő akció rádió szpotjával kapcsolatban - azt állítja: a kulturális tárca elfogadta a rádió aggályait, és megegyezés született a hirdetésről, melyet csütörtöktől sugároznak - reagált levelében Lugosi Viktória.

Ha a miniszter beszél...

A kommunikációs igazgató közli, hogy szeptember 23-i levelükben megerősítették: a Rádió javaslata ellenére ragaszkodnak ahhoz, hogy a jótékonysági akcióra felhívó közérdekű közlemény a miniszterek hangján hangozzék el.

"Erre Hócza Kálmán osztályvezetőtől válasz is érkezett, melyben megrendelésünk teljesítését megtagadja, ismételten arra hivatkozva, hogy a miniszter könyvadományozásra felszólító mondatai politikai üzenetet hordoznak és kampánycélt szolgálnak. Ez igen sajátos értelmezése egy vitán felül jótékony célú és politikamentes könyvgyűjtő akciónak" - áll a levélben.

Harraché közérdekű, Cseháké, Görgeyé nem?

A tárca azért is tartja furcsának és elfogadhatatlannak a Rádió lépését - fogalmaz Lugosi -, mert tavaly ilyenkor nem támadtak szakmai kifogások, amikor ugyanezen jótékonysági akció keretében Harrach Péter akkori miniszter hangján közérdekű közleményként leadták a könyvadományozásra buzdító felhívást.

"Önök rövid időn belül második alkalommal tagadják meg a kulturális minisztérium közérdekű közleményének sugárzását, ezért a tárca jogi lépések megtételét fontolgatja, valamint azt, hogy ez ügyben panasszal fordul az ORTT-hez" - zárta sorait a kommunikációs igazgató.