Ágnes
-5 °C
2 °C

Az NKÖM pert fontolgat a Magyar Rádió ellen

2002.09.25. 22:13
A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) levelet írt Kondor Katalinnak, a Magyar Rádió elnökének. Lugosi Viktória, az NKÖM kommunikációs igazgatója azt írja, a tárca jogi lépések megtételét fontolgatja, valamint, hogy panasszal fordul az ORTT-hez, mert a rádió rövid időn belül második alkalommal tagadja meg a kulturális minisztérium közérdekű közleményének sugárzását.
A Magyar Rádió megtagadta a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése közleményének sugárzását, mert Csehák Judit szociális miniszter és Görgey Gábor, a kulturális tárca vezetője kéri a hallgatókat adakozásra. A miniszterek az október 5-i könyvgyűjtő akciót népszerűsítenék.

Értetlenül és felháborodással olvastam a mai lapokban Morvai Katalin szóvivő nyilatkozatát, melyben - az "Ajándékozzunk könyvet, hogy mások is olvashassanak" szlogent viselő karitatív könyvgyűjtő akció rádió szpotjával kapcsolatban - azt állítja: a kulturális tárca elfogadta a rádió aggályait, és megegyezés született a hirdetésről, melyet csütörtöktől sugároznak - reagált levelében Lugosi Viktória.

Ha a miniszter beszél...

A kommunikációs igazgató közli, hogy szeptember 23-i levelükben megerősítették: a Rádió javaslata ellenére ragaszkodnak ahhoz, hogy a jótékonysági akcióra felhívó közérdekű közlemény a miniszterek hangján hangozzék el.

"Erre Hócza Kálmán osztályvezetőtől válasz is érkezett, melyben megrendelésünk teljesítését megtagadja, ismételten arra hivatkozva, hogy a miniszter könyvadományozásra felszólító mondatai politikai üzenetet hordoznak és kampánycélt szolgálnak. Ez igen sajátos értelmezése egy vitán felül jótékony célú és politikamentes könyvgyűjtő akciónak" - áll a levélben.

Harraché közérdekű, Cseháké, Görgeyé nem?

A tárca azért is tartja furcsának és elfogadhatatlannak a Rádió lépését - fogalmaz Lugosi -, mert tavaly ilyenkor nem támadtak szakmai kifogások, amikor ugyanezen jótékonysági akció keretében Harrach Péter akkori miniszter hangján közérdekű közleményként leadták a könyvadományozásra buzdító felhívást.

"Önök rövid időn belül második alkalommal tagadják meg a kulturális minisztérium közérdekű közleményének sugárzását, ezért a tárca jogi lépések megtételét fontolgatja, valamint azt, hogy ez ügyben panasszal fordul az ORTT-hez" - zárta sorait a kommunikációs igazgató.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!