Kondornak nem szavazott bizalmat a rádiókuratórium

2000.07.27. 17:27
Nem fogadta el a rádió kuratóriuma a testület kormánypártok által delegált elnökségének azon javaslatát, hogy Kondor Katalint válasszák meg az intézmény elnöki posztjára. Az elnökség a civil kurátorok kérése ellenére sem volt hajlandó Hajdu István eddigi elnök pályázatának beterjesztésére. A testület hamarosan új pályázatot ír ki, augusztus elsejétől pedig Juhász Judit alelnököt bízhatják meg az elnöki jogkörök gyakorlásával.
Nem sikerült rádióelnököt választania csütörtökön a közrádió kuratóriumának, mivel a 25 tagú testület tagjai közül csak 11-en szavaztak bizalmat Kondor Katalinnak. A kuratóriumi elnökség még reggeli ülésén döntött arról, hogy a versenyben maradt pályázók közül Kondor Katalint jelöli az elnöki tisztre. Szadai Károly kuratóriumi elnököt meglepte a végeredmény, mert az elmúlt három napban egyenként találkozott a társadalmi szervezetek delegáltjaival és e beszélgetések alapján döntött Kondor jelölése mellett. A rádió elnöki jogkörrel felruházott vezetőjét Hajdu István távozó elnöknek kell kijelölnie. Az előzetes hírek szerint Juhász Judit jelenlegi alelnök feladata lesz az intézmény vezetése az átmeneti helyzetben.

Érvényes, de eredménytelen szavazást tartottunk a rádióelnök személyéről - közölte Szadai Károly, a Magyar Rádió Közalapítvány kuratóriumának elnöke a testület ülése utáni tájékoztatóján. Csalódottságának adott hangot amiatt, hogy a 25 tagú testület mindkét szavazási fordulóban elutasította Kondor Katalin rádióelnökké választását. Az elsőben 11 igen, 14 nem, a másodikban pedig 11 igen és 13 nem szavazatot kapott Kondor Katalin.

Szadai jelezte, azért furcsállja a döntést, mert az elmúlt három napban egyenként ült le beszélgetni a testület tagjaival, s ezeknek az eszmecseréknek az alapján jelölték csak Kondor Katalint, kirostálva ezzel Hajdu István mostani elnököt és Szayly Józsefet, a Petőfi adó főszerkesztő-helyettesét. Hanti Vilmos, a Gyermekbarátok Mozgalmának elnöke, a két szavazási forduló között azt javasolta: terjesszék be a kuratórium elé Hajdu István pályázatát, mert ő megkapná a szükséges támogatást. Szadai Károly jelezte: fel sem merült benne, hogy mást jelöljenek, hiszen Kondort a kuratórium meghallgatta és ,,nem talált rajta fogást". (A kuratórium csak arról a jelöltről szavazhat, akit a kuratóriumi elnökség beterjeszt a testület elé.)

Szadai Károly szerint a napokban kiírják az új pályázatot, nem bocsátkozott azonban találgatásokba, hogy mikor szavazhatnak az új elnök személyéről újra. A kuratóriumnak csak az elnökválasztás a feladata, arról Hajdu Istvánnak kell intézkednie, hogy ne maradjon vezető nélkül a közrádió - tette hozzá a kuratóriumi elnök. Korábban Szadai úgy nyilatkozott: Juhász Judit lehet az elnöki jogkörrel felruházott alelnök, ha nem sikerülne elnököt választani.  • Tippek
  • Bankszámla