Szabina
7 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Visszavonták Hollós kirúgásait

2005.12.12. 13:33
Ne tessék minket hülyének nézni, mi sem most jöttünk le a falvédőről, oktatta ki Hankiss Ágnes, a Magyar Rádió kuratóriumi elnökségének fideszes tagja Hollós János alelnököt. Hollós, Kondor Katalin korábbi fegyvertársa épp arról számolt be a kuratórium előtt, hogy egy profi válságkezelő javaslata alapján miként "keveredett" a rádió 109 alkalmazottjával új más munkajogi viszonyba. Az alelnököket nemrégiben munkáltatói jogok gyakorlására feljogosító testület tagjainak többsége most az elbocsátások azonnali visszacsinálását követelte. Az alelnökök hosszantartó pocskondiázása után a testület a szocialisták nem szavazatai ellenére teljes egészében visszavonta a múlt heti intézkedéseket. A kuratórium MSZP-s elnöke viszont nem fogadta el a döntést: káoszba fulladt az ülés.

Az Index elsőként számolt be szerdán arról, hogy Hollós János alelnök gyakorlatilag lefejezte a Magyar Rádió (MR) menedzsmentjét. Azonnali hatállyal menesztették a Kossuth és a Petőfi adó vezetőit, valamint a gazdasági és a PR-főnököket. Hollós alelnöktársával, Göbölyös Istvánnal 109 alkalmazottat nyugdíjazott. A kívülállók, de az MR dolgozói számára is nehézzé tette a döntés hátterének megértését, hogy az elbocsátott vezetők mindannyian közel álltak Kondor Katalin, korábbi MR-elnökhöz. Ráadásul az egyik "kirúgott", Perjés Klára, a Kossuth adó főszerkesztője a sajtóban is bírálta Hollóst a felmondások miatt, az alelnök viszont továbbra is teljes összhangban dolgozott tovább a leépítés egy másik érintettjével, Krassó Lászlóval, az elnöki hivatal igazgatójával. A történtek után egyébként Orbán Viktor Fidesz-elnök is tárgyalt azzal a Hollóssal, aki 2002 előtt a miniszterelnöki interjúkat készítette a rádiónak.

Nem mondtak el mindent

A kuratórium tagjai másfél órán át vitatkoztak arról, törvénysértőek-e a két alelnök döntései, Hollós János és Göblyös István csak azután szólalhatott meg, hogy a testület ellenzéki tagjai számos megfogalmazásban törvénysértőnek nevezték a történteket, és az eredeti állapot visszaállítását követelték. Szadai Károly, az elnökség Fidesz által delegált tagja azzal érvelt a visszavonás mellett, hogy a két alelnök nem hozott minden információt az elnökség tudomására akkor, amikor az felhatalmazta őket az elnök munkáltatói jogainak gyakorlására. Szadai szerint ezt az elnökség kizárólag azért szavazta meg, mert félrevezették. A fideszes elnökségi tag véleményéhez csatlakozó kuratóriumi tag gyalázatnak nevezte a történteket, és már az alelnökök visszahívását is felvetette, kurátortársai viszont rögtön figyelmeztették, hogy ez elnöki jogkör.

Eddig mindig a névsort nézték

A végre szólási jogot kapott Göblyös István leszögezte: az elnök hiánya miatt vezetési válság van a rádióban, ráadásul Kondor Katalin tervezetten 600 milliós cashflow hiányt hagyott 2005-re, amiről az elnökség is tud. Az alelnök elsorolt néhány gazdasági intézkedést, és kijelentette, a nyugdíjazások kérdése sem most került először napirendre, Hollós János már három éve dolgozik az előkészítésén. Lehet, hogy a kuratórium álláspontja 180 fokot fordult, de ha visszavonják az intézkedéseket, jövőre 1 milliárddal több pénz kell a rádiónak, figyelmezette a testületet. Hollós azt hangsúlyozta, hogy a "kirúgások" valójában nem azt jelentik, hogy a 109 érintett az utcára került, hanem azt, hogy a rádió más munkajogi viszonyba "keveredett" alkalmazottjaival. Az alelnök szerint mindenki tudja, hogy a rádió túlduzzasztott létszámmal működik, de eddig azért nem lehetett a személyekhez nyúlni, mert "mindenki a névsort nézte először". Hollós elmondta, hogy ő sem ismeri a 109-es listát, ő csupán négy emberrel tárgyal, közülük pedig egyetlen egynek volt problémája a döntéssel. Ha úgy akarják, akkor megpróbálhatjuk visszahelyezni, tett kompromisszumos javaslatot végül Hollós.

Nem fogadta el az elnök

A minden valószínűség szerint Perjés Klárát illető javaslat azonban hiábavaló volt, mert Hankiss Ágnes, a Magyar Rádió kuratóriumi elnökségének fideszes tagja felszólította az alelnököt, ne nézze a testületet hülyének. Hogyan érzi magát feljogosítva egy ideiglenesen kinevezett alelnök arra, hogy egy héttel az elnökválasztás előtt (december 17-én újabb fordulója lesz a Magyar Rádió fél éve sikertelen elnökválasztási procedúrájának) ilyen súlyú döntéseket hozzon? - kérdezte Hankiss. Szadai Károly pedig ismét szégyenletesnek nevezte, hogy megpróbálták őket átverni. A kuratórium végül az egész alelnöki csomag visszavonását szavazta meg, és azt a lehetőséget is eltörölte, hogy a kuratóriumi elnökség egyedi esetekben átadjon elnöki jogköröket Hollóséknak. A döntés után kaotikus helyzet alakult ki a testületben, ugyanis a grémium szocialista elnöke, Gellért Kis Gábor nem fogadta el a döntést, és vitatta, hogy a nagykuratórium felülírhatja az elnökség határozatát.