Jolán
2 °C
4 °C

Visszavonták Hollós kirúgásait

2005.12.12. 13:33
Ne tessék minket hülyének nézni, mi sem most jöttünk le a falvédőről, oktatta ki Hankiss Ágnes, a Magyar Rádió kuratóriumi elnökségének fideszes tagja Hollós János alelnököt. Hollós, Kondor Katalin korábbi fegyvertársa épp arról számolt be a kuratórium előtt, hogy egy profi válságkezelő javaslata alapján miként "keveredett" a rádió 109 alkalmazottjával új más munkajogi viszonyba. Az alelnököket nemrégiben munkáltatói jogok gyakorlására feljogosító testület tagjainak többsége most az elbocsátások azonnali visszacsinálását követelte. Az alelnökök hosszantartó pocskondiázása után a testület a szocialisták nem szavazatai ellenére teljes egészében visszavonta a múlt heti intézkedéseket. A kuratórium MSZP-s elnöke viszont nem fogadta el a döntést: káoszba fulladt az ülés.

Az Index elsőként számolt be szerdán arról, hogy Hollós János alelnök gyakorlatilag lefejezte a Magyar Rádió (MR) menedzsmentjét. Azonnali hatállyal menesztették a Kossuth és a Petőfi adó vezetőit, valamint a gazdasági és a PR-főnököket. Hollós alelnöktársával, Göbölyös Istvánnal 109 alkalmazottat nyugdíjazott. A kívülállók, de az MR dolgozói számára is nehézzé tette a döntés hátterének megértését, hogy az elbocsátott vezetők mindannyian közel álltak Kondor Katalin, korábbi MR-elnökhöz. Ráadásul az egyik "kirúgott", Perjés Klára, a Kossuth adó főszerkesztője a sajtóban is bírálta Hollóst a felmondások miatt, az alelnök viszont továbbra is teljes összhangban dolgozott tovább a leépítés egy másik érintettjével, Krassó Lászlóval, az elnöki hivatal igazgatójával. A történtek után egyébként Orbán Viktor Fidesz-elnök is tárgyalt azzal a Hollóssal, aki 2002 előtt a miniszterelnöki interjúkat készítette a rádiónak.

Nem mondtak el mindent

A kuratórium tagjai másfél órán át vitatkoztak arról, törvénysértőek-e a két alelnök döntései, Hollós János és Göblyös István csak azután szólalhatott meg, hogy a testület ellenzéki tagjai számos megfogalmazásban törvénysértőnek nevezték a történteket, és az eredeti állapot visszaállítását követelték. Szadai Károly, az elnökség Fidesz által delegált tagja azzal érvelt a visszavonás mellett, hogy a két alelnök nem hozott minden információt az elnökség tudomására akkor, amikor az felhatalmazta őket az elnök munkáltatói jogainak gyakorlására. Szadai szerint ezt az elnökség kizárólag azért szavazta meg, mert félrevezették. A fideszes elnökségi tag véleményéhez csatlakozó kuratóriumi tag gyalázatnak nevezte a történteket, és már az alelnökök visszahívását is felvetette, kurátortársai viszont rögtön figyelmeztették, hogy ez elnöki jogkör.

Eddig mindig a névsort nézték

A végre szólási jogot kapott Göblyös István leszögezte: az elnök hiánya miatt vezetési válság van a rádióban, ráadásul Kondor Katalin tervezetten 600 milliós cashflow hiányt hagyott 2005-re, amiről az elnökség is tud. Az alelnök elsorolt néhány gazdasági intézkedést, és kijelentette, a nyugdíjazások kérdése sem most került először napirendre, Hollós János már három éve dolgozik az előkészítésén. Lehet, hogy a kuratórium álláspontja 180 fokot fordult, de ha visszavonják az intézkedéseket, jövőre 1 milliárddal több pénz kell a rádiónak, figyelmezette a testületet. Hollós azt hangsúlyozta, hogy a "kirúgások" valójában nem azt jelentik, hogy a 109 érintett az utcára került, hanem azt, hogy a rádió más munkajogi viszonyba "keveredett" alkalmazottjaival. Az alelnök szerint mindenki tudja, hogy a rádió túlduzzasztott létszámmal működik, de eddig azért nem lehetett a személyekhez nyúlni, mert "mindenki a névsort nézte először". Hollós elmondta, hogy ő sem ismeri a 109-es listát, ő csupán négy emberrel tárgyal, közülük pedig egyetlen egynek volt problémája a döntéssel. Ha úgy akarják, akkor megpróbálhatjuk visszahelyezni, tett kompromisszumos javaslatot végül Hollós.

Nem fogadta el az elnök

A minden valószínűség szerint Perjés Klárát illető javaslat azonban hiábavaló volt, mert Hankiss Ágnes, a Magyar Rádió kuratóriumi elnökségének fideszes tagja felszólította az alelnököt, ne nézze a testületet hülyének. Hogyan érzi magát feljogosítva egy ideiglenesen kinevezett alelnök arra, hogy egy héttel az elnökválasztás előtt (december 17-én újabb fordulója lesz a Magyar Rádió fél éve sikertelen elnökválasztási procedúrájának) ilyen súlyú döntéseket hozzon? - kérdezte Hankiss. Szadai Károly pedig ismét szégyenletesnek nevezte, hogy megpróbálták őket átverni. A kuratórium végül az egész alelnöki csomag visszavonását szavazta meg, és azt a lehetőséget is eltörölte, hogy a kuratóriumi elnökség egyedi esetekben átadjon elnöki jogköröket Hollóséknak. A döntés után kaotikus helyzet alakult ki a testületben, ugyanis a grémium szocialista elnöke, Gellért Kis Gábor nem fogadta el a döntést, és vitatta, hogy a nagykuratórium felülírhatja az elnökség határozatát.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?