András, Andor
-3 °C
3 °C

Demonstráció nem csak rádiósoknak

2003.06.23. 15:07
A Magyar Rádió munkatársai a Parlament előtt demonstráltak, mivel a munka törvénykönyvének kényszervállalkozók foglalkoztatására vonatkozó része miatt fizetésük többmint egyharmadát elveszíthetik. A rádiónak ugyanis nincs pénze a fizetések bruttósítására. Petíciójukat Szily Katalin kabinetirodájának helyettes vezetője vette át, aki nem tudott semmit ígérni. A demonstrálók optimista hangulatban távoztak: "Ha Isten velünk, ki ellenünk!"
"Dolgoznak. Majd lejönnek, ha ráérnek. Várjatok addig kollégák itt hüsiben" - mondta a Szabó Veronika az újságíróstól, fotóriporterestől, tévéstábostól 90 főre tehető tömegnek, mely hallgatott a bölcs tanácsra, és a hársfalombok csendes árnyán keresett menedéket.

Várakozás közben a demonstrációt levezénylő Szabó Veronika számos interjút rögtönzött. Többek között elmondta, a kényszervállalkozók foglalkoztatása elleni rendelkezés nemcsak a rádiós újságírókat, hanem az énekkar, a zenekar és a Stúdió 11 tagjait is érinti. Tudomása szerint a miniszerelnök beszélt a rádió vezetőjével, és segítséget ígért az intézménynek.

"Ígéretet kaptunk. És én hiszek ebben" - mondta Szabó.

Pettkó eperjelvény nélkül

Tekintse meg képeinket
Riporterünk ekkor hirtelen Pettkó Andrást fedezte fel. Meg is kérdeztük tőle, tulajdonképpen miért van itt. Bár egyetértett a munka törvénykönyvének módosításával, az MDF-es képviselő szerint a helyzetet a tulajdonosnak, vagyis az államnak kell megoldania. Ezért vállalt szolidaritást a demonstrálókkal.

Becslése szerint egyébként 6-800 millió forintra lenne szükség, ez azonban adó és járulék formában vissza is folyna az államkasszába.

A képviselőt az elején a rendőrök figyelmeztették, hogy a demonstráción csak rádiósok vehetnek részt.

"Az elmúlt két hétben többször is felszólaltam az ügyben, itt a helyem - meséli Pettkó, aki a rendőrök fellépését túlkapásnak nevezte. Az értékeléssel teljes mértékben egyetértett a polgári körök mozgalmának képviseletében megjelent három nyugdíjas nénike.

A szó és a zene székhelye

Ezt követően a rádiósok a kamerák kedvéért kétperces tüntetés keretében felsorakoztak a Kossuth-szobor lépcsőin, ahol az "Elhallgathat zene szó, elnémul a rádió" felirat előtt elhelyezett hegedűtokban szeretettel fogadták az adományokat.

Félórás várakozás után jött a hír, fogadják a tiltakozókat. Mint kiderült, Szili Katalin nem ért rá, a petíciót Kisfaludy Zoltán, a házelnök kabinetirodájának helyettes vezetője vette át. Ígérni nem tudott semmit, de arról biztosította a demonstrálókat, a képviselők kézhez kapják a petíciót.

Befejezésül Szabó Veronika elmondta. Bízik a pozitív válaszban, hiszen a rádió "a szó és a zene székhelye".

"Ha Isten velünk, ki ellenünk?"

"Köszönjük" - hangzott a válasz gyér taps kíséretében.