Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Január elsejével távozik az MTV elnöke

2003.12.17. 16:48
Január elsejével távozik posztjáról a tévéelnök. Ragáts Imre egészségi okokkal magyarázta távozási szándékát. Ragáts azt követően kényszerült lemondásra, hogy kiderült: egyik rokona cégétől szerzett be egy természetfilmet. Ha Ragáts nem távozott volna önként, menesztését újra kezdeményezte volna a kuratóriumi elnökség.
Január elsejei hatállyal lemondott posztjáról Ragáts Imre, a Magyar Televízió Rt. nem egészen hét hónapja megválasztott elnöke - közölte Czeglédi László, az intézmény közalapítványi kuratóriumának elnöke szerdán az MTI-vel. Az elnök egészségi okokra hivatkozva nyújtotta be lemondását, amelyről csütörtöki ülésén tárgyal a kuratórium elnöksége - mondta a testület vezetője.

Ragáts Imre egy nappal azt megelőzően közölte döntését Czeglédi Lászlóval, hogy a grémium elnöksége ismét tárgyalta volna azt a vitatott filmvásárlási szerződést, amelyet jóváhagyásuk nélkül, két hónappal tévéelnökké választása után kötött Ragáts Imre.

Pinke György lehet az ideiglenes tévéelnök

"Egy alelnök van" - közölte Czeglédi László kuratóriumi elnök az MTI értesülése szerint mintegy másfél órás, Ragáts Imrével folytatott megbeszélését követően arra a kérdésére, ki lehet az új tévéelnök megválasztásáig az MTV ügyvezetője. (Pinke Györgyöt szeptemberben nevezte ki Ragáts Imre az MTV gazdasági folyamatokat felügyelő alelnökévé.) Czeglédi szerint a kuratóriumi elnökség több tagja - köztük ő is - szorgalmazta a nagykuratórium legutóbbi, Ragáts Imre leváltását meg nem szavazó ülése óta, hogy távozzon posztjáról Ragáts Imre. Közlése szerint a kuratóriumi elnökség csütörtökön amúgy is tárgyalt volna a vitatott filmvásárlási szerződésről.

A hercehurca elkerülése érdekében

Czeglédi a nap folyamán az Indexnek úgy nyilatkozott: találkozni fog az elnökkel, ahol javasolni fogja neki, hogy önként távozzon, és ne várja meg, hogy a kuratórium újrakezdje a menesztésével kapcsolatos "hercehurcát". Czeglédi jelezte, akkor sem maradhat Ragáts elnök, ha önként nem távozik.

Veszélybe kerülhet a működés

Az elnök esetleges lemondásának forgatókönyve már egy hónapja készen áll, hiszen a kuratórium egyszer már megállapodott Ragátscsal az önkéntes felmondásról, ám az elnök épp az Indexnek nyilatkozva jelentette be, hogy marad. Az MTV tavasszal több mint egy éves sikertelen próbálkozási periódus után megválasztott elnöke akkor arra hivatkozott, hogy távozása esetén veszélybe kerülne a köztévé működése.

Ragáts "botlásai"

Ragáts Imre távozásával összefügg, hogy július végén kötött megállapodást egy több mint ötven részes természetfilm, a Keresztül-kasul a tengereken című sorozatra a Cears Kereskedelmi és Szolgáltató Bt.-vel. A búvárfilm egyes részeiért a készítők közel egymillió forintot kértek, miközben az ilyen jellegű produkciók piaci ára 300-400 ezer forint körül mozog. A HVG szerint a film közepes igényességű, ráadásul a Spektrum televízió számára készült, ahol már vetítették, ellenben a Magyar Televízióval. A hetilap tudnivélte azt is, hogy a nyertes cég Ragáts volt feleségének lányáé. Az Index információi szerint a szerződéssel már a múlt héten foglalkozott a kuratóriumi elnökség, ám a testület akkor még nem alakította ki álláspontját az újabb szerződésügyben.

Novemberben azért kényszerült kis híján távozásra a tévéelnök, mert kiderült, hogy kuratóriumi jóváhagyás nélkül értékesítette a köztévé reklámidejét, a piaci ár alatt. A kuratóriumi elnökség az ügyben javasolta Ragáts menesztését a tévéelnöki posztról, de a társadalmi kurátorokkal kiegészült nagykuratórium elvetette az elnökségi javaslatot. A korábbi ügy miatt éppen egy hete büntették meg az elnököt 5 millió forint körüli összegre. Egyúttal megbízási szerződést kötöttek vele, melynek alapján havi 1,6 millió forint lett a fizetése. Ragáts szerződésének megkötéséig egyébként nem kapott pénzt munkájáért az MTV-től.

Nem tudni, mikor lesz új tévéelnök

Kiszámíthatatlan, hogy - valamivel kevesebb mint hét hónapos hivatali idejével a rendszerváltás óta a legrövidebb ideig elnökként tevékenykedő - Ragáts Imre távozása után mikorra választhatnak ismét elnököt a Magyar Televízió (MTV) Rt. élére - közölték az intézmény kuratóriumához közelálló, magukat megnevezni nem kívánó források az MTI érdeklődésére szerdán.

Az eddigi gyakorlat szerint két hónapot igénybe vevő elnökválasztási eljárás miatt (30-30 nap van a beadásra és az elbírálásra) Ragáts Imre elmozdítása esetén időszakosan ügyvezető irányítja a közszolgálati televíziót. Ugyanakkor tovább odázhatja a procedúra lezárulását, hogy - mint azt az MTI névtelenséget kérő kuratóriumi elnökségi tagoktól megtudta - az eddigieknél összetettebb pályázatok alapján kívánják odaítélni a posztot.

Pártok, vélemények
Újhelyi István, az MSZP médiapolitikusa nem örül a televízió "elnöktelenségének", de a közszolgálati médium működőképességét biztosítani kell és a szocialista kurátorok "tenni fogják a dolgukat" ennek érdekében - közölte az MTI-vel. "Az MSZP-s kuratóriumi elnökségi delegáltak abban a feladatban egyeztek meg, hogy a televízió gazdasági és szakmai konszolidációját el kell végezni, ezért javasolták néhány héttel ezelőtt Ragáts Imre felmentését" - tette hozzá.

A Fidesz álláspontja szerint az MTV kuratóriumi elnökségének tagjai bizonyították alkalmatlanságukat, bízunk abban, hogy hamarosan követik Ragáts Imrét - reagált Szalai Annamária, a Fidesz országgyűlési képviselője a MTV Rt. elnökének lemondására. "Sem a tévéelnök távozása, sem a csonka kuratórium feloszlása nem jelent azonban garanciát arra, hogy megszűnik a törvénytelenség, a közpénzek pazarlása a Magyar Televíziónál" - mondta.

Pető Iván szabad demokrata országgyűlési képviselő szerint Ragáts Imrének már korábban, az előző reklámszerződésekkel kapcsolatos botránynál le kellett volna mondania, de "jobb későn mint soha" - tette hozzá az MTI-nek nyilatkozva. Úgy vélte, alaposan előkészített elnöki pályázat kiírására van szükség, és nem zárta ki, hogy nemzetközi pályázatot írjanak ki az intézmény vezetői posztjára.

Egy sokszereplős szomorújáték egyik szereplője lelépett a színről, "gyanúm, hogy a műsor folytatódik" - kommentálta Ragáts Imre lemondásának hírét Dávid Ibolya, a Magyar Demokrata Fórum elnöke.