Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Feljelentés Ragáts filmbeszerzése ügyében

2004.02.19. 17:57
Napokon belül feljelentést tesz az MTV a közmédium egyik tavalyi filmbeszerzése ügyében, mely Ragáts Imre tévéelnök távozásához vezetett. A köztévé akkori elnöke ugyanis nevelt lánya cégétől vásárolt természetfilmet, a piaci ár többszörséért. Bár a cég jelezte, hajlandó visszafizetni a pénzt, ismeretlen tettes ellen eljárást kezdeményez a Magyar televízió vezetése.
Napokon belül feljelentést tesz a volt tévéelnök, Ragáts Imre lemondásának napján nyilvánosságra került, jogosulatlanul kötött, majd titkosított címszerződés ügyében a Magyar Televízió (MTV) Rt., értesült a médium vezetéséhez közelálló, neve mellőzését kérő forrástól csütörtökön az MTI.

Ismeretlen tettes ellen tesznek feljelentést

Az MTV közalapítványi kuratóriumi elnöksége a nap folyamán tartott ülésén adta át az MTV Rt. felügyelőbizottságának jelentését Pinke György ügyvezetőnek, mint a testület egyik tagja mondta, "a szükséges lépések megtétele végett". Az információ szerint az ügyvezető az MTV Rt. nevében ismeretlen tettes ellen tesz majd feljelentést. Ragáts Imre volt tévéelnök csütörtökön nem kívánt reagálni az MTI-nek a hírre.

Haraszti Miklós, a kuratóriumi elnökség egyik tagja előző nap számolt be az MTI-nek arról hogy a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumi elnöksége csütörtökön tárgyalja a felügyelőbizottság (fb) azon jelentését, amely feljelentést javasol Ragáts Imre ellen, a volt tévéelnök tavaly decemberi távozása előtt nyilvánosságra került filmszerződés ügyében.

Hűtlen, vagy hanyagkezelés

Az fb szerint "feltehető, hogy hanyag vagy hűtlen kezelés bűncselekményének alapos gyanúja áll fenn" az ügyben - mondta Haraszti Miklós, hozzátéve, a Keresztül-kasul a tengereken című búvárfilm-sorozat egy adásperce kategóriája átlagárainak hat-hétszeresébe került. A sorozat több mint négyszer drágább volt az MTV számára, mint az utóbbi évek legköltségesebb ilyen műsorának egy adásperce - jegyezte meg Haraszti Miklós. Mint elmondta, a felügyelőbizottság jelentése szerint az lenne célravezető, ha a Magyar Televízió Rt. mint sértett tenne büntető feljelentést az ügyben.

A testület január 8-án kért külső szakértői jelentést arról, kezdeményezzen-e eljárást a volt tévéelnök, Ragáts Imre ellen a lemondásának bejelentése napján nyilvánosságra került filmszerződés kapcsán. A HVG tavaly december 18-ai számában jelent meg, hogy "azóta elvált felesége üzlettársának cégétől - állítólag a piaci ár háromszorosáért - vásárolt természetfilm-sorozatot Ragáts Imre, a köztévé elnöke" az MTV részére.

Ragáts Imre egy nappal a HVG megjelenése előtt, órákkal azt követően, hogy a hír nyilvánosságra került - egészségi okokra hivatkozva - január 1-jei hatállyal lemondott posztjáról. A Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumi elnöksége másnap, azaz december 18-án egyhangú szavazással elfogadta a lemondást.

Visszafizetné Ragáts nevelt lányának cége a 13 milliót

Hajlandó visszafizetni a Magyar Televíziótól felvett mintegy 13 millió forintot az a cég, amelynek az intézménnyel kötött szerződése nyilvánosságra kerülésekor távozott posztjáról Ragáts Imre, a médium elnöke - közölte az MTV sajtóreferense "Az ügyben a felek rövidesen egyeztetnek, most készítik elő a megállapodást" - nyilatkozta Csorba Mária. Pinke György, az Magyar Televízió Rt ügyvezetője február elején arról beszélt, hogy a filmszerződésben érintett betéti társaságtól várja jelenleg az MTV Rt. a jogtalanul kötött megállapodás alapján kiutalt összeg visszafizetését.