Ragáts Imre a köztévé új elnöke

2003.05.27. 14:52
Az MTV nagy kuratóriuma a jelenlegi ügyvezetőt válsztotta a tévé elnökének, miután a Magyar Televízió kuratóriumi elnöksége egyhangúlag őt ajánlotta. Ragáts Imrét egyedüli jelöltként terjesztették a társadalmi kurátorokkal kibővült nagykuratórium elé, jóllehet a nap folyamán lefolytatott szavazási körökben végig Kósa-Somogyi György tűnt a legesélyesbbnek.
Az MTV nagy kuratóriuma Ragáts Imrét válaszotta a köztévé új elnökének. A testület azt követően döntött a jelenlegi ügyvezető alelnök személye mellett, hogy kuratóriumi elnökség hosszas vita után kompromisszumos javaslatként elállt Kósa-Somogyi György támogatásától.

Ragáts Imre
Ragáts az Index információi szerint a szükséges kétharmados többséget meghaladva 8:0-s szavazati arányt ért el a kuratóriumi elnökségben. Személyéről azonban még a köztévé húsztagú civil kurátoraival kibővült nagykuratóriumának is döntenie kell.

A testületnek ugyancsak minősített többséggel kell határoznia a tévéelnök személyéről. Információink szerint a hosszas egyeztetések során sokáig Kósa-Somogyi György tűnt a befutónak, végül Ragáts Imre személye lett a mindenki számára elfogadható kompromisszum. A kuratóriumi elnökség ülésén négy körben szavaztak a kurátorok a 15 aspiránsról. Az első három fordulóban végig Kósa-Somogyi György kapta a legtöbb szavazatot, de nem érte el a kétharmados többséget egyszer sem. Az első kiválasztási körben Kósa-Somogyi, Péterfy András, Ragáts Imre és Székely Ferenc kapott akkora támogatást, hogy bekerülhetett a harmadik, már döntő fordulóba.

A nagy kuratórium szavazás során a testületi tagok közlése szerint a 27 szavazó közül 21 támogatta Ragáts Imre megválasztását; ez több mint háromnegyedes arány, miközben a médiatörvény a jelenlévők kétharmadának igenlő voksát követeli meg ez esetben.

Nem vállalták a sikertelenséget
A Magyar Demokrata Fórum által delegál kurátorok abból indultak ki, hogy a legutóbbi pályázati kiírás elbírálása során meg kell választani a Magyar Televízió Rt. elnökét. Erről egyikük, Kerekes Pál beszélt. Hozzátette: nem tartották vállalhatónak, hogy "az MTV-t magára hagyják hónapokra, évekre". Szavai szerint a harmadik szavazási forduló után egyértelművé vált, hogy Ragáts Imre jelenlegi ügyvezető alelnök az egyetlen olyan induló, aki mögé mind a nyolc kuratóriumi elnökségi tag felsorakozhat. Mint mondta: Ragáts Imre hét éve dolgozik az MTV-ben, az előző kormányzati ciklus alatt került vezető pozícióba, "így egyfajta folyamatosságot jelent".
Ott azonban kiderült, hogy a Kósa Somogyi György és Ragáts Imre közötti 5:3-as szavazati arányon már egyetlen elnökségi tag sem kívánt javítani, ezért a negyedik fordulóban kompromisszumos megoldásként mind a nyolc párt delegált a jelenlegi alelnökre adta le voksát.

A Magyar Televíziónak tavaly nyár óta nem volt elnöke, az intézményt Mendreczky Károly júliusi távozása óta Ragáts Imre alelnök irányította ügyvezetőként. Az elnökválasztási procedúra negyedik alkalommal vezet eredményre, ha a civilek is rábolintanak Ragáts személyére. A televízió kuratóriumi elnöksége eddig egyszer tudott tévéelnök-jelöltet ajánlani a nagykuratóriumnak, Baló György személyében, de őt a társadalmi delegáltakkal kiegészült nagykuratórium elutasította. Ezután két alkalommal hiába pályáztak tucatnyian az elnöki posztra, a pártok nem tudtak kompromisszumos jelöltet állítani.  • Hírek
  • Hírek